23 iulie 2024, 9:01

”Eroare 404”. Gazzetta dello Sport a publicat, apoi a scos de pe site după aproape o zi, un articol bazat pe un fake, referitor la suporterii români de pe Allianz Arena

Gazzetta dello Sport. cel mai citit ziar de sport din Italia şi printre cele mai citite din toată lumea, a postat un articol în care comportamentul fanilor români a fost criticat, din cauza unor scandări care sunt rodul unui fake news sau chiar un deepfake. Întrebarea care se impune acum este cui folosește un astfel de articol, care din titlu se referea la scandări pro Putin în rândul suporterilor români? Un articol care a fost menținut pe site aproape o zi, în ciuda unei editări la ora 00:07 locală.

Un videoclip postat inițial de Censored Men, o pagină cu peste 1.000.000 de următitori pe X, fostă Twitter, a devenit repede viral, ilustrând mai mulţi fani români care, chipurile, îi scandau numele lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Ulterior, postarea a dispărut de la contul de Twitter al lui Censored Men, dar după ce a devenit virală și a fost preluată cu entuziasm de propagandiști ruși și nu doar.

Un exemplu putem găsi aici:

Suporterii sunt filmați din spate, unii dintre ei se bucură cu mâinile ridicate, iar pe sonor se aude la un moment dat scandarea „Putin! Putin!”. Nimeni nu este filmat din față, ca să se poată vedea eventual mișcarea buzelor, iar mișcarea brațelor nu este sincronizată cu scandarea, cum se întâmplă de obicei pe stadioane.

Sunetul unui alt eveniment a fost ataşat celui în care fanii români sărbătoreau una dintre reuşitele din meciul România-Ucraina din cadrul EURO 2024, ”fake-ul” fiind detactabil ușor. După intensitatea scandării, așa cum este ea redată în postare, aceasta ar fi trebuit să fie remarcată în timpul transmisiei live a meciului, ceea ce nu a fost cazul. În plus, niciunul dintre jurnaliștii români aflați pe Allianz Arena din Munchen la meci nu a auzit astfel de scandări din partea suporterilor români.

Contactați de editiadedimineata.ro, jurnaliștii au remarcat că, din contră, nu au existat incidente între suporteri, atmosfera de pe stadion fiind una de susținere a evenimentului sportiv și de bucurie, suporterii ucraineni rămânând pe stadion după încheierea meciului și scandând ”Ucraina, Ucraina!”, susținându-și sportivii, în ciuda pierderii meciului. Fair-play-ul a continuat și la ieșirea din stadion în rândul suporterilor.

Între timp, Censored Men a şters videoclipul, care a fost însă preluat de alte conturi de Youtube, X și Instagram.

Jurnaliștii de la Gazzetta dello Sport afirmau, încă din primele rânduri ale articolului lor, că ”UEFA ar putea deschide o anchetă, căci comportamentul suporterilor români nu a trecut neobservat”. Această afirmație, dar și articolul în sine, menținut pe site timp de foarte multe ore până să fie retras, reprezintă un motiv de prejudiciu adus imaginii suporterilor români. Sigur, poate fi doar capcana în care au căzut jurnaliștii din redacția italiană, dar un cotidian prestigios nu-și poate permite să mențină pe site un text bazat pe un fake, mai ales că în varianta online, presa dispune de posibilitatea de a modifica în timp real și, implicit, de a corecta eventualele erori.

Comunicatul Federației Române de Fotbal

Contactată de editiadedimineata.ro, Federația Română de Fotbal (FRF), a reacționat la rândul său la fake news-ul publicat de Gazzetta dello Sport.

”Federația Română de Fotbal contestă veridicitatea videoclipului indicat și condamnă tehnicile de fabricare a știrilor false. Cei ce aduc acuze pe baza acestui material trebuie să demonstreze veridicitatea acestuia.

UEFA nu a anunțat delegația României că derulează vreo cercetare pe baza acestui videoclip.

Federația Română de Fotbal mulțumește din nou tuturor suporterilor români prezenți la Munchen pentru un comportament ireproșabil, atât în incinta stadionului, cât și în afară. Sperăm să fie la fel de numeroși și puternic susținători ai tricolorilor și la următoarele meciuri de la EURO 2024!”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al FRF remis redacției editiadedimineata.ro.

Din Ucraina vin clarificări privind construcția fake-ului

Fake news și chiar deepfake au devenit parte din cotidianul nostru. Manipulările bazate pe acestea sunt și ele zilnice și periculoase, afectând scena politică și debusolând utilizatorii rețelelor sociale. Atunci când fake-ul pătrunde în redacție și trece de filtrele de gândire ale jurnaliștilor, atunci când fake-ul pătrunde în redacție în căutarea senzaționalului cu orice preț, decredibilizarea presei mai capătă un episod.

Mai profesioniști decât jurnaliștii de la Gazzetta dello Sport, cei de la Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina au demontat clipul ca fiind fake news și, mai mult, arată că sunetul adăugat la montaj provine dintr-o secvență unde Putin era înjurat pe stadion.
„Suporterii români au strigat numele «Putin» la meciul dintre echipele naționale ale Ucrainei și României”. Acesta este un fake!”, arată StratCom UA într-o postare pe Facebook, scrie Digi24.

„Minciună: Românii care au venit să își încurajeze echipa națională la meciul cu naționala Ucrainei de la Euro 2024 au scandat pe stadion numele dictatorului rus. Un astfel de video se răspândește pe Telegram. Adevărul: acest video este fake. Cei care l-au realizat au înlocuit coloana sonoră. În clip, autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte. P.S. Știți ce cuvânt a fost tăiat la montaj”, se mai precizează în postarea StratCom UA.

Pe unele conturi de pe X a fost postat, în replică la clipul demontat ca fiind fake, un alt clip, de unde ar proveni scandarea originală, în care Putin este înjurat, de fapt. Imaginile, atribuite eronat ca fiind de la meciul România – Ucraina de ieri, sunt de la meciul Ucraina – Austria (0 – 1) de la Campionatul European din 2020, de fapt.

Iată, în ordine, printscreen-uri cu articolul postat de Gazzetta dello Sport, care acum nu mai există pe site. Aveți și printscreen cu ecranul, după retragerea articolului.

Articolul inițial a fost preluat inclusiv de presa britanică, de exemplu de cotidianul The Mirror.

Când s-a dat semnalul de ștergere a urmelor la Gazzetta dello Sport, a apărut celebra ”Eroare 404” și la Mirror. S-au șters urmele. Numai că în hyperlink-uri titlurile rezistă. Ca o piedică în calea uitării, că în meseria asta este bine să sufli în iaurt de mai multe ori în epoca deepfake.

Cotidianul popular german Bild publică, în articolul său despre meciul României cu Ucraina, o imagine de pe Allianz Arena. Titlul articolului lor este ”Ucraina, învinsă și sărbătorită”. De ce, se vede limpede în imagine și se înțelege, căci este scris în mai multe limbi: ”Libertate pentru Ucraina”. Pe bannere purtate de suporteri români.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol