27 septembrie 2021, 6:25

Gena Klotho. Exista leac pentru a atinge nemurirea?

Există leac pentru a atinge nemurirea? Sau dacă nu, măcar putem evita îmbătrânirea și toate neplăcerile pe care le aduce?

Medicina a evoluat în mod exponențial, însă nu a reușit încă să atingă acest obiectiv utopic, de a împiedica îmbătrânirea.

Genetica vine ca o revelație și ne aduce o rază de speranță. Cercetătorii au descoperit în 1997 o genă la șoareci ce este strâns legată de procesul de îmbătrânire. Această genă se numește Klotho. Un defect la nivelul acestei gene produce o îmbătrânire accelerată, scăderea speranței de viață, infertilitate, atrofia pielii și osteoporoză.

Gena Klotho are ca scop codarea unei proteine ce face parte din calea de semnalizare ce reglează îmbătrânirea in vivo, dar are și o influență majoră asupra bolilor legate de vârsta înaintată.

Un alt studiu, din 2007, a observant că această genă este prezentă în cantități semnificative în celulele din rinichi. Reducerea expresiei acestei gene este legată de insuficiența renală. În consecință, creșterea expresiei acestei gene a îmbunătățit nu numai funcția glomerulară, ci și cea tubulară, ceea ce sugerează că această genă are un efect renoprotector remarcabil.

Cum ne poate afecta aceasta pe termen lung? Deși majoritatea studiilor de până acum s-au limitat la șoareci, etape viitoare de studii ar putea fi următoarea mare descoperire medicală care să “schimbe lumea”.

Un studiu mai nou, din 2011, a arătat că există o legătură directă între vitamina D din organism și funcționarea acestei gene.

Suplimentarea cu vitamina D a persoanelor ce suferă de acest deficit ar putea avea un efect benefic în expresia acestei gene și, prin urmare, ar putea ajuta la evitarea îmbătrânirii premature.

Desigur, suplimentele trebuie folosite sub îndrumarea unui medic și numai în cazul în care există deficite.

Toate aceste descoperiri ne fac să credem că, dacă am putea controla această genă, am putea într-un final să întârziem îmbătrânirea.

Sursa foto: Gerd AltmannPixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.