1 iunie 2020, 15:39

Geo Bogza: „Fără frumuseţea ta, frumuseţea lumii ar fi scrum şi cenuşă”

Născut la 6 februarie 1908, la Blejoi lângă Ploiești, ca fiu al lui Alexandru Bogza, acesta era fratele mai mic al muzicianului Alexandru Bogza și fratele mai mare al lui Nicolae Bogza, scriitor sub pseudonimul Radu Tudoran.

A fost poet, reporter, creator al reportajului literar românesc, teoretician al avangardei, poet de mare întindere, de la „ciorchinul de negi” al Jurnalului la recea și solemna puritate a lui Orion, ziarist de curajoasă și consecventă atitudine democratică, patriotică, umanistă (Anii împotrivirii (1953), Pagini contemporanePaznic de far).

Reporter al unor lumi, țări, priveliști, meridiane devenite componente ale unui univers particular, specific scriitorului, prozator al opulenței tâmpe și al plictisului exasperant provincial (O sută șaptezeci și cinci de minute la Mizil), al destinului individual tragic, sub semnul dorinței de înavuțire (Cum a înnebunit regele petrolului), al absurdului (Moartea lui Iacob Onisia) și al neamului din Carpați (Cartea Oltului).

Sursa bucuresti-strictsecret.blogspot.com

Poetul Geo Bogza a trăit şi a scris întotdeauna cu conştiinţa că şansa lui e aceea de a-şi asuma cu luciditate propriul destin. Literatura lui porneşte aşadar dintr-un impuls demistificator şi, oricît ar părea de ciudat, în acelaşi timp întemeietor.

Pe de o parte scriitorul pune sub semnul întrebării chiar resursele literaturii de a transcrie în mod autentic relieful realităţii, pentru că ar deturna conflictul „pe un plan de dulce şi scăzută înţelegere”, constituind o „lunecare comodă în satisfacţii”. Autorul crede, în spirit avangardist, că menirea artistului nu e de a „povesti” viaţa, de a reda fluxul existenţei, ci de a o trăi, scrisul devenind astfel o modalitate de acţiune şi de trăire.

Sursa bucuresti-strictsecret.blogspot.com

Spirit nonconformist, ce a refuzat dintotdeauna încremenirea în tipare şi care, totodată, şi-a asumat autenticitatea ca terapeutică a scrisului şi a existenţei, Geo Bogza ni se revelează deopotrivă ca un scriitor şi ca o conştiinţă a vremii lui. Opera lui Bogza stă sub semnul imaginarului fantastic, al aventurilor sufletești tulburătoare, al patimilor dezlănțuite și al solemnității mitologice. Astfel, Bogza și-a definit scrisul prin două cuvinte: concis și amar.

Se stinge din viață la 14 septembrie 1993, în București, la un an după fratele său, scriitorul Radu Tudoran.

Sursa www.autorii.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.