16 aprilie 2024, 4:24

Germania anchetează un posibil act de spionaj rusesc în interiorul armatei germane

Germania cercetează o înregistrare audio făcută publică în presa rusă, care pare a fi o teleconferință în care oficiali militari germani de rang înalt vorbesc despre arme pentru Ucraina.

Înregistrarea a stârnit îngrijorări legate de un posibil act de spionaj în Germania, autoritățile germane cerând clarificări din partea Rusiei, relatează Reuters.

Nu poate fi confirmată autenticitatea înregistrării, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. Cu toate acestea, Oficiul Federal pentru Serviciul de Contrainfromații Militare investighează problema și vor fi luate toate măsurile necesare.

O „foarte gravă” potențială scurgere de informații

Prima persoană care a publicat înregistrarea audio a fost Margarita Simonian, jurnalistă a televiziunii ruse de stat și șefa emisiunii Russia Today. Ea a postat inregistrarea de 38 de minute pe contul său de Telegram.

Potrivit Reuters, participanții la convorbire discută despre posibila livrare de rachete de croazieră Taurus către Kiev, pe care cancelarul Olaf Scholz a respins-o în mod ferm în spațiul public.

Totodată, ei discută despre pregătirea soldaților ucraineni, dar și despre posibile ținte militare.

Scholz, aflat într-o vizită la Roma, a catalogat drept „foarte gravă” potențiala scurgere de informații.

„De aceea, ea este acum în curs de soluționare foarte atent, foarte intens și foarte rapid. Și acest lucru este necesar”, a declarat Scholz.

„Rusia arată, desigur, cât de mult folosește spionajul și sabotajul ca parte a războiului hibrid” – parlamentar german

La rândul său, partea rusă a cerut vineri, prin vocea unui purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, „o explicație din partea Germaniei”.

Și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a vorbit sâmbătă despre „planurile viclene ale Bundeswehr (forțele armate germane), care au devenit evidente datorită publicării acestei înregistrări audio. Aceasta este o autoexpunere flagrantă”.

Roderich Kiesewetter, membru al Parlamentului german, a declarat că a constatat că aceste relatări sunt autentice.

„Rusia arată, desigur, cât de mult folosește spionajul și sabotajul ca parte a războiului hibrid. Este de așteptat ca mult mai multe lucruri să fi fost interceptate și scurse pentru a influența deciziile, de a discredita și de a manipula oamenii”, a declarat acest, potrivit Reuters.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol