8 iunie 2022, 17:41

Germania: Carantină pentru cei care vin din UK. ”Pandemia intră într-o nouă dimensiune”

​Germania va impune carantină pentru călătorii din Marea Britanie începând de luni şi va solicita un test COVID-19 negativ pentru intrarea în ţară. Miniştrii regionali ai Sănătăţii din Germania au cerut sâmbătă guvernului naţional să introducă reguli mai stricte pentru persoanele care sosesc din Marea Britanie, unde varianta Omicron a declanşat o creştere abruptă a infectărilor.În același timp, grupul de experţi care îndrumă Guvernul german asupra gestionării pandemiei COVID-19 a tras duminică un semnal de alarmă asupra progresiei variantei Omicron foarte contagioase a coronavirusului şi a cerut instituirea ”în cel mai scurt timp” a unor restricţii suplimentare care să diminueze contactele populaţiei,

Grupul de experți avertizează inclusiv că transmiterea intensă a acestei variante ameninţă funcţionarea infrastructurilor critice, scrie focus.de.

În cadrul unei întâlniri, miniştrii regionali ai Sănătății au cerut Berlinului să impună  o carantină de două săptămâni tuturor călătorilor, inclusiv celor care sunt vaccinaţi, care vin din Marea Britanie. „Răspândirea Omicron în Marea Britanie este foarte evidentă. … Trebuie să prevenim răspândirea cât mai mult timp posibil şi să o încetinim cât de mult posibil”, au spus miniştrii într-un comunicat.

Marea Britanie continuă să fie a patra țară din lume ca număr de cazuri. În ultimele zile au fost consemnate recorduri negative de peste 90.000 de infectări/zi.

În același timp, grupul de 19 experți care îndrumă Guvernul în materie de sistem medical afirmă că varianta Omicron face ca pandemia să intre ”într-o nouă dimensiune”, întrucât ea ”infectează mult mai multe persoane în foarte scurt timp şi afectează mai mult (faţă de alte variante) persoanele vindecate sau vaccinate”.

Aceasta poate conduce la o ”răspândire explozivă”, timpul de dublare a ratei de incidenţă a infectărilor cu această variantă fiind în prezent în Germania între două şi patru zile, semnalează raportul întocmit de experți.

”Dacă transmiterea variantei Omicron în Germania va continua în acest ritm, o parte semnificativă a populaţiei se va îmbolnăvi simultan şi/sau va intra în carantină”, subliniază experţii germani, atrăgând astfel atenţia asupra riscului ridicat de perturbare a funcţionării ”infrastructurilor critice” (spitale, servicii de urgenţă, telecomunicaţii, aprovizionarea cu apă şi electricitate etc.).

Grupul de experţi nu detaliază măsurile necesare şi nici nu propune un lockdown total – pe care ministrul Sănătăţii Karl Lauterbach l-a exclus înainte de Crăciun şi l-a considerat a fi puţin probabil după aceea -, dar cer ”reduceri semnificative ale contactelor” şi măsuri în acest sens să fie luate ”în cel mai scurt timp”, adică ”în zilele următoare”.

Germania este afectată din toamnă de un puternic val de infectări cu varianta Delta, peste care se suprapune acum înmulţirea infectărilor cu noua variantă Omicron, până pe 14 decembrie fiind confirmate 112 infectări cu această variantă prin secvenţiere şi alte 213 cazuri suspecte prin teste PCR, amintește agerpres.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol