4 august 2022, 14:22

Germania: Criza forței de lucru calificată a atins un nou maxim. Tot mai multe companii limitează activitățile

Germania anului 2022 este plină de anunțuri de angajare. Este o criză de personal calificat în cam toate domeniile, iar multe companii se văd nevoite să restrângă din activitate, din această cauză.

Sondajul lunar al ifo Institute din Munchen arată că penuria de muncitori calificați în Germania atinge cel mai mare nivel de la momentul 2009, de când se culeg aceste date – 49,7% dintre companiile germane au declarat în iulie că duc lipsă de lucrători. Recordul anterior, stabilit în aprilie, era de 43,6%.

În condițiile lipsei de personal calificat, tot mai multe companii se văd obligate să îşi limiteze activităţile, relatează Der Spiegel.

Experții sunt de părere că, pe termen mediu şi lung, este de aşteptat ca situaţia să se înrăutăţească.

Sectorul cel mai afectat este cel al serviciilor, în frunte cu hotelurile şi organizatorii de evenimente. Urmează industria alimentară și construcțiile.

În sectorul de producție, 44,5% dintre participanții la sondaj s-au plâns că nu au personal calificat, cu un vârf de 58% în industria alimentară. În comerț, 42% dintre companii au raportat o lipsă de muncitori calificați. În vreme ce în construcții 39% dintre firme sunt afectate.

Cele mai mici probleme cu găsirea forței de lucru calificată o au companiile din industria farmaceutică și cea constructoare de mașini.

Anual, în Germania, rămân neocupate peste 15.000 de locuri de formare profesională în companii.

Guvernul de la Berlin vrea să facă reforme legale pentru a ușura imigrarea de forţă de muncă calificată şi a o face mai atractivă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol