20 mai 2024, 7:09

GERMANIA. Adevărul sumbru: numărul extremiștilor din mișcarea care nu recunoaște statul este în creștere

Când au apărut primele informații despre raziile din cele 11 landuri germane, menite a destructura o mișcare de extremă-dreapta care nu recunoaște statalitatea actuală și pregătea o lovitură de stat în Germania, cele 25 de arestări operate au părut așa, ca o glumă. Numărul poliștilor și celor din forțele speciale trimiși în teren atunci era, la prima vedere, disproporționat cu acțiunea – 3.000 de oameni puși la treabă contra unor extremiști.

Ulterior, au apărut informații că din grupul conspiraționiștilor făceau parte cel puțin 50 de persoane. Ca la foarte scurt timp să se perinde la declarații din ce în ce mai mulți reprezentanți ai autorităților și specialiști care să avertizeze că e un putregai în Germania care a fost tolerat prea mult și s-a extins inclusiv în rândurile Armatei.

Duminică, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat într-un interviu acordat revistei Bild că numărul celor care aderă la mișcarea extremistă Cetățenii Reich-ului (Reichsbürger) este în creştere.

Agenţiile de informaţii interne germane estimează acum că numărul celor care au aderat la mişcare – grupuri care nu recunosc autoritatea statului german – este de aproximativ 23.000. Potrivit lui Faeser, aceasta înseamnă o creştere de 9,5% comparativ cu anul trecut. Agenţiile de informaţii au estimat acest număr la 19.000 atât în 2018, cât şi în 2019, relatează agenția germană de presă DPA.

Într-o intervenție la postul public de televiziune ARD, ministrul german, întrebată cât de real era pericolul reprezentat de mișcarea Cetățenii Reich-ului, a declart că ”este vorba despre o situație de amenințare serioasă”, scrie Focus.

Focus notează că presa germană ar fi avut informații despre raidul care urma, cu două săptămâni înainte de lansarea operațiunii.

Adepți ai mișcării Reichsbürger au fost văzuţi la marşuri politice în ultimele luni, participând în special la proteste împotriva măsurilor anti-COVID, iar arestările din această săptămână ale membrilor unui grup care ar fi plănuit răsturnarea statului german au adus mişcarea în prim-plan.

În raportul lor anual privind mişcările extremiste, agenţiile de informaţii interne au atribuit motivaţia de extremism de dreapta unui procent de peste 5% din acest grup pe care îl numesc „Reichsbürger şi autoguvernaţii”. Aproximativ 10% dintre membrii Reichsbürger sunt văzuţi ca potenţiali violenţi, poliţia germană atribuind 239 de fapte violente mediilor Reichsbürger în ultimul an, o creştere substanţială faţă de 2020.

Miercuri au fost arestate 25 de persoane, printre care un fost membru al Parlamentului din partea formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi ofiţeri activi sau în retragere din Armată. Alte 27 de persoane sunt cercetate în acest caz. Dintre persoanele arestate, 22 sunt acuzate de apartenenţă la o organizaţie teroristă care urmărea răsturnarea statului.

Credit foto: Patrick Seeger/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol