Extrema dreaptă din Germania devine un jucător cheie după rezultatele record obţinute în două alegeri regionale din estul ţării, slăbind şi mai mult coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz cu un an înainte de scrutinul parlamentar.
„Nu va exista politică fără AfD”, a avertizat Tino Chrupalla, co-preşedintele acestui partid anti-imigranţi, care a obţinut o victorie fără precedent duminică.
Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit principala forţă politică din Turingia şi s-a plasat imediat în urma conservatorilor în Saxonia, două landuri din fosta RDG.
Alternativa pentru Germania a obținut 32,8% din voturi, în timp ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a coborât pe locul al doilea în popularitate în această regiune, cu 23,6%.
În Saxonia, CDU rămâne la limită partidul politic dominant. Conservatorii au primit 31,9% din voturi, în timp ce AfD a obținut 30,6%.
Un partid stângist, înființat cu câteva luni în urmă și condus de Sahra Wagenknecht (BSW), a avut, de asemenea, un succes notabil, obținând 15.8% din voturi în Turingia și 11.8% în Saxonia.
Mulți au considerat rezultatele acestor alegeri ca un barometru al opiniei publice față de guvernul actual, în perspectiva următoarelor alegeri naționale din Germania, programate în puțin peste un an.
Eurodeputatul Oliver Schenk (CDU) nu a fost impresionat de rezultatele alegerilor. El remarcă totuși faptul că CDU rămâne singura formațiune politică din regiune, capabilă să se lupte cu AfD, chiar dacă va avea misiunea ingrată de a căuta soluții deloc confortabile pentru formarea unei coaliții guvernamentele.
Practic, în ambele landuri singura opțiune este cooptarea BSW la guvernare, o formațiune de extremă stânga, apropiată de Moscova, cu politică anti-UE, pro-”pace în Ucraina”, anti-migrație și anti- tranziție energetică. De remarcat și prezența la urne, care a crescut cu 10% față de 2019, de la 66% la 75%.
„Acesta este un succes istoric pentru noi”, a declarat Alice Weidel, co-președinte al AfD.
Liderul său din Turingia, Bjorn Hocke, una dintre cele mai radicale figuri din partid, spune că este „pregătit pentru cooperare”, dar niciun alt partid nu vrea să se alieze cu el.
În acest land, primul care i-a adus pe nazişti la putere în 1932, AfD ar putea avea o minoritate de blocare, permiţându-i să împiedice numirea judecătorilor.
Cotidianul Tagesspiegel vorbeşte despre un „cutremur politic în Est”, iar Suddeutsche Zeitung, despre un „rezultat alarmant pentru democraţi”.
În ambele regiuni federale, rezultatele alegerilor de stat sugerează că va fi foarte dificil de format un guvern.
Este extrem de puțin probabil ca vreun alt partid să fie de acord să susțină AfD la putere, alăturându-se acestuia într-o coaliție.
Nemulțumirea profundă față de un guvern național de coaliție de la Berlin, cunoscut pentru luptele interne, combinată cu sentimente anti-imigrație și scepticismul față de ajutorul militar pentru Ucraina au contribuit la ascensiunea partidelor populiste în regiunile din estul Germaniei.
AfD este cel mai puternic în partea estică a țării, fostă comunistă – iar agenția de informații din Germania monitorizează oficial filialele partidului din Saxonia și Turingia ca grupuri extremiste de dreapta.
Un alt scrutin crucial este programat pe 22 septembrie în statul estic Brandenburg, condus în prezent de Partidul Social-Democrat al cancelarului german Olaf Scholz. (Istvan Deak)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol