16 iunie 2024, 20:58

Germania lansează un abonament unic de 49 de euro pe lună pentru trenuri, autobuze și tramvaie

Germania se pregătește de introducerea unui abonament fix pentru transportul public în întreaga țară, în valoare de 49 de euro pe lună, începând cu 1 mai.

Vânzarea anticipată a abonamentului va începe chiar lunea aceasta, a anunțat compania feroviară de stat Deutsche Bahn, citată de agenția de presă DPA.

Noul abonament lunar va pune capăt unei ”jungle” de structuri tarifare care se suprapuneau în transportul local, a declarat Evelyn Palla, reprezentant al transporturilor regionale la Deutsche Bahn.

Bundesratul german, Camera Superioară a Parlamentului, a dat aprobarea finală acestei măsuri, deschizând calea pentru agențiile de transport să înceapă vânzarea de abonamente.

Denumit  „Deutschlandticket”, abonamentul va permite utilizarea nelimitată a trenurilor regionale și de periferie în întreaga țară. Este un abonament care poate fi achiziționat digital, anulat lunar și valabil în autobuze, tramvaie și trenuri publice în întreaga Germanie.

Noul abonament are scopul de a face transportul public local la prețuri mai atractive și de a încuraja oamenii să treacă de la mașini personale la autobuze și trenuri. Multe companii de transport acceptaseră deja precomenzi pentru noul bilet în ultimele săptămâni.

Abonamentul va fi un tichet digital. Ar trebui să fie disponibil ca bilet pe un telefon mobil sau un card cu cip. Pentru o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului, ar trebui însă acceptată și prezentarea unui cod QR pe ​​hârtie, întrucât digitalizarea a progresat în diferite etape în cele aproximativ 75 de asociații de transport din Germania.

De unde vin banii pentru abonament

Potrivit Legii de finanțare, guvernul federal va oferi 1,5 miliarde de euro din 2023 până în 2025 pentru a compensa jumătate din pierderea de venituri de la furnizorii de transport din cauza prețului scăzut al abonamentului. Landurile ar trebui să plătească pentru cealaltă jumătate.

Există și condiții diferite, de exemplu pentru cei care transportă biciclete sau animale de companie.

Multe companii de transport acceptaseră deja precomenzi pentru noul bilet în ultimele săptămâni.

Sursa foto: Moritz Frankenberg/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol