30 decembrie 2022, 8:31

Germania pierde un război cultural? Celebrii currywurst, detronați de döner kebab

În Germania, ţară renumită pentru cârnaţii săi, majoritatea respondenţilor la un sondaj efectuat recent au declarat că preferă döner kebab faţă de currywurst atunci când vine vorba de felul lor favorit de fast food, transmite agenția de presă germană DPA.

Atunci când au fost rugaţi să aleagă între currywurst şi döner kebab, un fel de mâncare inventat de muncitorii turci emigranţi, aproximativ 45% dintre adulţi au optat pentru döner kebab, arată rezultatele unui sondaj efectuat de institutul de cercetare YouGov.

Aproximativ 37% dintre respondenţi au declarat că preferă currywurst, un cârnat feliat (de obicei din carne de porc) acoperit cu un sos cu aromă de curry şi servit împreună cu cartofi prăjiţi.

De asemenea, 15% dintre respondenţi au spus că nu preferă niciunul din cele două feluri de mâncare care se comercializează la fiecare colţ de stradă din Germania.

Rezultatele sondajului arată că există un decalaj clar între generaţii cu privire la felul lor favorit de fast food, în condiţiile în care majoritatea celor cu vîrsta de peste 55 de ani preferă currywurst, iar 57% dintre cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani preferă döner kebab.

Repartiţia pe sexe arată că femeile preferă döner kebab în raport cu currywurst, 47% faţă de 30%, în timp ce bărbaţii preferă în continuare currywurst dar diferenţa faţă de döner kebab este destul de mică (43% faţă de 42%).

Currywurst este o specialitate gastronomică berlineză – cârnat feliat acoperit cu pudră de curry şi ketchup – care are şi o zi naţională ce îi este dedicată. Dintre cele 1.500 de varietăţi de cârnaţi din Germania, currywurst este dintre cele mai deosebite, fiind servit adeseori pe o farfurie din carton alături de chipsuri.

Cu un consum anual estimat la peste 800 de milioane de cârnaţi, tonetele de currywurst sunt omniprezente în capitala Germaniei, iar printre cei mai înfocaţi admiratori ai acestui preparat gastronomic se află şi fostul cancelar german Gerhard Schroder.

Credit: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol