3 ianuarie 2023, 14:23

Planul URIAȘ al Guvernului german pentru plafonarea prețurilor la energie

Guvernul german încearcă să preîntîmpine problemele provocate de criza energetică, luînd măsuri temporare în vederea plafonării preţurilor. Populaţia şi economia sînt afectate de explozia costurilor. Parlamentul german a aprobat amplul plan al Guvernului, în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru plafonarea prețurilor la energie. Mai multe state europene au criticat anterior planul.

Planul, finanțat de către guvernul Germaniei prin intermediul împrumuturilor, a fost anunțat pentru prima dată de către cancelarul Olaf Scholz, la sfârșitul lunii trecute. Cele 200 de miliarde de euro sunt alocate de către guvern pentru a combate creșterea prețurilor la energie, în contextul unei inflații care a ajuns în luna septembrie la 10%, cea mai mare valoare înregistrată de la sfârșitul anului 1951.

Guvernul de la Berlin spune că planul va fi în vigoare până în 2024, iar gospodăriile private ar putea beneficia de un plafon al prețurilor la energie de până la 80% din consumul obișnuit, începând din luna martie a anului viitor. Plafonul pentru companii și întreprinderi ar putea intra în vigoare în luna ianuarie, scrie Deutsche Welle.

Pentru a se asigura că guvernul poate susține finanțările, parlamentarii germani au votat în favoarea suspendării unei legi care limitează împrumuturile nete structurale ale guvernului federale la 0,35% din produsul intern brut al țării. Legea a fost pentru prima dată adoptată în 2009.

Deutsche Welle explică faptul că, potrivit legii germane, această limitare a cheltuielilor poate fi suspendată doar “în cazul unor dezastre naturale sau situații urgente excepționale care nu pot fi controlate de stat și care afectează în mod semnificativ poziția financiară a statului”. Bundestagul a suspendat în mod repetat această lege de la debutul pandemiei de Covid, pentru a permite împrumuturi mai mari.

De la începutul războiului din Ucraina, inflația a crescut la aproape 8 %, hrana, curentul și încălzirea s-au scumpit. Sute de mii de cetăţeni se tem că nu-şi mai pot achita chiriile.

Prin urmare, guvernul federal doreşte să uşureze povara cetăţenilor pe termen scurt. După un prim pachet de ajutor cu o subvenție pentru costurile de încălzire și o creștere a indemnizației pentru navetiști, Parlamentul a decis parţial trei pachete de măsuri privind ajutoare financiare substanţiale pentru întreaga populaţie.

Este o combinație între acordarea unei anumite sume de bani cetăţenilor și reduceri fiscale, precum și biletul lunar de transport de 9 euro pe lunile iunie-iulie-august.

La Berlin s-a introdus acum biletul de 29 de euro lunar pentru transportul public, valabil pînă la sfîrşitul anului. Folosirea biletulului, însă, este limitată pe două zone urbane.

Unul de 49 de euro urmează să fie introdus în curînd în toată ţara şi va permite circulaţia cu toate mijloacele de transport în comun, cât şi cu trenurile regionale interurbane pe întregul teritoriu al Germaniei. Exact cum a fost cu cel de 9 euro.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol