28 noiembrie 2022, 19:03

Germania propune noi reguli anti-COVID-19

Germania a modificat normele anti-Covid, pregătindu-se pentru o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Dar nu toate restricțiile au fost înăsprite – și nu toată lumea este mulțumită, comentează DW.

Obligația de a purta mască rămâne în vigoare în trenuri și a fost înăsprită pentru călătoriile pe distanțe lungi.

Locuitorii din Germania vor trebui să se adapteze la un nou set de reguli menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Regulile sunt introduse în contextul în care țara înregistrează o creștere constantă a numărului de infecții pe fondul vremii mai reci, oficialii înregistrând 96.367 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, aproximativ dublu față de numărul înregistrat în urmă cu o săptămână.

Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a calificat noile reguli drept stricte în comparație cu alte țări europene, dar a declarat că Germania nu este „mai inteligentă, ci mai precaută” în abordarea sa.

Care sunt noile reguli?

Începând de sâmbătă, pasagerii cu vârsta de peste 14 ani din trenurile de lung parcurs vor fi obligați să poarte măști FFP2 – asemănătoare cu masca respiratorie N95, standard în SUA – în locul măștilor chirurgicale mai puțin protectoare care erau obligatorii până acum.

Miniștrii Sănătății din toate cele 16 landuri germane au convenit ca pasagerii din autobuzele și trenurile locale să fie obligați să poarte cel puțin măști chirurgicale, deși acest lucru nu este obligatoriu în conformitate cu noile norme federale.

Dar și relaxare…

Pe de altă parte, călătorii cu avionul vor putea renunța la măști, ceea ce este în conformitate cu practica altor țări și companii aeriene din UE.

De asemenea, măștile FFP2 vor trebui să fie purtate de acum înainte în spitale, aziluri de bătrâni și cabinete medicale. Înainte de a vizita un azil de bătrâni sau un spital, trebuie prezentat un test negativ, iar angajații din astfel de unități trebuie să fie testați de mai multe ori pe săptămână.

În cazul în care situația infecțiilor se agravează, statele au puterea de a impune măsuri suplimentare, cum ar fi obligativitatea purtării măștilor în spații închise, cum ar fi magazinele și restaurantele. Testele pot fi, de asemenea, făcute obligatorii în școli și grădinițe.

În școli, statele pot reintroduce, de asemenea, obligativitatea purtării măștilor, dar numai pentru copiii cu vârsta de peste 11 ani.

Critici din partea avocaților pacienților

Deutsche Stiftung Patientenschutz, o organizație care reprezintă interesele persoanelor grav bolnave și muribunde și a celor care au nevoie de îngrijire permanentă, a criticat noile reguli, spunând că fie merg prea departe, fie nu merg suficient de departe.

Directorul său a declarat pentru agenția germană de știri EPD că nu există strategii de protecție umane și eficiente pentru îngrijirea persoanelor în vârstă.

El a spus că este nevoie de „grupuri de lucru care ar putea oferi sprijin imediat în caz de epidemii” și a cerut facilități care să permită separarea rezidenților infectați și neinfectați din centrele de îngrijire.

Cu toate acestea, el a calificat drept excesiv faptul că acum se așteaptă ca rezidenții căminelor de îngrijire să poarte măști FFP2 atunci când ies din camerele lor.

Această măsură a fost condamnată și de Asociația națională germană a organizațiilor de bătrâni (BAGSO), care a subliniat că niciun alt sector al populației nu este obligat să poarte o mască acasă, deși a fost vaccinat de patru ori.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol