20 aprilie 2024, 13:10

Germania închide sâmbătă ultimele centrale nucleare, dar nu toată lumea e de acord. Povestea unui proces anevoios și controversat

Ultimele trei centrale vor fi oprite și deconectate de la rețeaua națională germană, sâmbătă, 15 aprilie. Odată cu oprirea ultimelor trei reactoare în aprilie 2023, era producției de energie nucleară se încheie în Germania. Nu toată lumea este însă de acord.

Deconectarea marchează o piatră de hotar cheie a renunțării treptate la energia nucleară, un proces controversat și extrem de politizat, care a durat mai mult de două decenii pentru a fi pregătit și va mai dura câteva decenii înainte de a fi finalizat pe deplin, comentează Clean Energy Wire.

Dar eliminarea treptată, care a fost aprobată de guvernele consecutive, a fost criticată pentru că a complicat calea țării către neutralitatea climatică până în 2045. Susținătorii nuclearei spun că tehnologia poate furniza energie în mod fiabil, fără a provoca emisii directe, într-un moment în care utilizarea energiei fosile trebuie redusă cât mai rapid posibil – și sursele de energie regenerabilă, cum ar fi eolianul și solarul fotovoltaic încă nu pot susține pe deplin nevoile de energie electrică ale țării.

O chestiune de siguranță

Viitorul energiei nucleare din Germania va fi de acum dominat de procesul lung și anevoios de dezmembrare a tuturor reactoarelor țării și de luarea unei decizii privind un depozit final în care deșeurile radioactive pot fi stocate timp de generații.

Ministrul Mediului, Steffi Lemke, a subliniat că eliminarea treptată a energiei nucleare nu va pune în pericol securitatea furnizării de energie în Germania sau în alte țări, argumentând că renunțarea la energia nucleară va face în cele din urmă țara un loc mai sigur.

Cu toate acestea, în ciuda încheierii producției de energie nucleară în Germania, riscul accidentelor nucleare rămâne din cauza îmbătrânirii flotei de reactoare din țările vecine și a amenințărilor anterior „de neconceput”, precum sabotajul sau daunele cauzate de război la reactoarele din Ucraina, a spus Lemke. Industria energiei regenerabile a salutat finalizarea renunțării la reactoarele nucleare, afirmând că energia eoliană și solară sunt gata să înlocuiască reactoarele.

Păsuire de trei luni

Criza energetică europeană care a urmat războiului Rusiei împotriva Ucrainei a oferit tehnologiei  nucleare o ultimă prelungire a duratei de funcționare de trei luni pentru a sprijini producția de energie electrică și a provocat un scandal de ultimă oră din partea susținătorilor tehnologiei, care susțin că eliminarea treptată va agrava provocările în legătură cu securitatea energetică și reducerea emisiilor.

Liber-democrații, aflați în coaliția de la guvernare, speră să-și convingă partenerii să le păstreze ca rezervă pe fondul crizei energetice și a reducerii dependenței de gazul rusesc.

În data de 15 aprilie, ultimele trei centrale nucelare funcționale din Germania situate în landurile Saxonia Inferioară, Baden Wuttemberg și Bavaria vor fi deconectate de la rețeaua națională.

Acestea trebuiau oprite anul trecut, dar după declanșarea războiului din Ucraina autoritățile le-au ținut în funcțiune pentru a trece iarna cu bine.

Din acest motiv, unii politicinei de la guvernare ar vrea ca aceste centrale să-și continue activitatea.

”Ştim că o mare parte a publicului german susţine ideea păstrării temporare în funcţiune a acestor centrale nucleare şi de aceea le-am sugerat partenerilor de coaliţie să le păstreze măcar ca soluţie de rezervă. Cred că cei mai mulţi germani vor asta din motive economice şi ecologice”, a declarat Michael Kruse, parlamentar liber-democrat.

Decizia renunțării la energia nucleară nu este nouă

Decizia renunțării la energia nucleară nu este nouă. Încă din 2000 guvernul de la Berlin a aprobat un document în acest sens și a închis centralele cele mai vechi. Iar ulterior cabinetul Angela Merkel a hotărât în 2011, după accidentul nuclear de la Fukushima, din Japonia, să renunțe total la energia nucleară.

”Sâmbătă se pune punct. Cancelarul şi-a spus cuvântul, iar puterea acelui cuvânt este validă. FDP (n.r. Partidul Liberal- Democrat) face zgomot şi le înţeleg poziţia, dar asta nu va ajuta pentru că decizia a fost luată”, a declarat Jakob Blankenburg, parlamentar social-democrat.

Actualul guvern vrea să prioritizeze eficiența energetică. Cancelarul Scholz a cerut miniștrilor să elaboreze un proiect legislativ în acest sens care să conțină și angajamentul ferm de renunțare și la cărbune, până în 2030 cel mai târziu.

Eliminarea treptată a energiei nucleare face parte la fel de mult din Energiewende (tranziția energetică) precum trecerea către o economie cu emisii scăzute de carbon. În ciuda certurilor continue cu privire la costurile sale și a percepției internaționale că „furia germană” a determinat guvernul să închidă reactoarele după accidentul de la Fukushima, majoritatea germanilor este încă în favoarea punerii capăt energiei nucleare, comentează Clean Energy Wire.

Sursa foto: Clean Energy Wire


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol