Un oraș nu mai face față refugiaților din Ucraina. Nu, nu este vorba despre unul din România, ci despre unul din Germania. Multe orașe sunt deja suprasolicitate. Cottbus, de exemplu.
Cottbus, un oraș din estul Germaniei, aflat la aproximativ 90 de minute de Berlin, a devenit un centru al exodului ucrainean în Germania, după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie. La doar o aruncătură de băț de granița poloneză – multe indicatoare stradale sunt atât în germană, cât și în poloneză – bună parte dintre cei aproximativ un milion de refugiați înregistrați în țară au trecut prin acest oraș cu 100.000 de locuitori, informează DW.com.
Aproximativ 1.500 de persoane au fost relocate aici, conform statisticilor orașului. O treime sunt de vârstă școlară. Asta înseamnă că aproximativ 500 de copii și tineri, cu diferite niveluri de educație, abilități lingvistice și traume provocate de război, trebuiau încorporați rapid în sistemul școlar local. O provocare uriașă pentru administrația unui oraș care are oricum problemele proprii de infrastructură.
Școlile și instituțiile de sănătate sunt supra-solicitate, sunt la limita capacității de funcționare.
„Nu mai facem față!”, a avertizat primarul general al orașului Cottbus, Holger Kelch, membru al Uniunii Creștin-Democrate.
Cottbus trăiește cu senzația că a fost abandonat și complet ignorat de politicienii din capitala federală. În acest moment, orașul nu mai acceptă niciun refugiat.
Deja cu forță de muncă redusă, oficialii regionali din Germania spun că eforturile lor pentru refugiații din Ucraina devin prea mari. Au spațiu să găzduiască refugiați, dar nu prea mult.
Potrivit acestora, un acoperiș deasupra capului nu este o problemă atât de mare aici, cât este în multe alte părți ale țării.
Organizarea spațiului de locuit este însă doar începutul unui proces lung și costisitor de relocare.
Refugiații ucraineni din Cottbus locuiesc în propriile locuințe, nu în adăposturi, a spus purtătorul de cuvânt al orașului, deși nu toate spațiile sunt mobilate.
O altă provocare imensă pentru Cottbus este integrarea noilor veniți în viața orașului, în special în ceea ce privește furnizarea de educație și îngrijire medicală adecvate.
„Germania este, în ansamblul ei, o țară bogată; dar această bogăție nu este uniform repartizată”, comentează, pentru DW, Jan Gloßmann, purtătorul de cuvânt al primăriei generale din Cottbus.
Nici refugiații nu sunt uniform repartizați. Există un algoritm ce ține cont de populația și veniturile fiscale ale fiecărui land federal. În vest, Renania de Nord – Westfalia, landul cel mai populat și unul dintre cele mai bogate ale Germaniei, a preluat 21% din migranții ucraineni.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol