23 iunie 2024, 5:14

Germania se pregătește de război. Cum arată Planul Pistorius

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că este nevoie de consolidarea capacităţilor operative ale armatei germane, astfel încât aceasta să fie pregătită pentru un eventual război în anul 2029. Ministrul încearcă să intensifice capacitatea Bundeswehr de a recruta și antrena tineri germani, scrie Politico.

Germanilor li se va cere în curând să pregătească națiunea pentru război. În primul rând, totuși, ei vor trebui să completeze un chestionar care sosește prin poștă. Acest proiect, prezentat de Boris Pistorius în faţa comisiei pentru apărare din Bundestag, Camera Inferioară a Parlamentului german, face parte din intenția Germaniei de a se îndrepta către o politică externă și de apărare mai robustă, anunțată de cancelarul Olaf Scholz drept o „schimbare de eră” – sau „Zeitenwende” – în zilele de după începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit miercuri un plan pentru o revenire la serviciul militar național, cu o birocrație complicată, ca răspuns la previziunile conform cărora Rusia și-ar putea reconstitui forțele în termen de cinci ani pentru a lansa o nouă ofensivă europeană. Modelul este similar cu cel suedez, introdus în 2018, care a avut ca scop îmbunătățirea statutului serviciului militar printr-un anumit grad de exclusivitate.

Planul Pistorius, care este acum studiat de parlamentari și partenerii de coaliție ai ministrului, va cere tuturor bărbaților de 18 ani – planificatorii anticipează 400.000 anual – să completeze un chestionar. Din acest total, aproximativ 40.000 vor fi aleși pentru a fi supuși unui examen medical, iar 10.000 vor fi autorizați ulterior pentru pregătirea de bază.

Pistorius vrea să se miște rapid și să aibă cel puțin 5.000 de soldați noi înscriși anul viitor, dar în loc să grăbească corpurile în serviciu activ, el propune mai întâi să pună statul în formă pentru a putea angaja, antrena și găzdui recruți.

„Este un început”, a spus Pistorius despre planul său, care va costa inițial 1,4 miliarde de euro. „Configuram procesele de recrutare pentru creșterea trupelor noastre”.

O relativă pace

Când Războiul Rece s-a încheiat la începutul anilor 1990, Bundeswehr număra aproximativ 500.000 de soldați în plus față de rezerviști; trei decenii mai târziu, rândurile soldaților cu normă întreagă s-au redus la puțin peste 180.000.

O parte din declin se datorează deceniilor de relativă pace care au urmat Războiului Rece, dar și condițiile proaste au fost de vină, a declarat la începutul acestui an Eva Högl, deputată din cadrul social-democraților din Pistorius, care servește drept coordonator parlamentar al forțelor armate.

Högl a estimat costul modernizării infrastructurii militare a Germaniei, cum ar fi barăcile, la aproximativ 50 de miliarde de euro, adică jumătate din fondul de 100 de miliarde de euro pe care guvernul l-a pus la dispoziție pentru a cumpăra echipamente militare noi anul trecut.

Pentru a pune mingea în mișcare, Pistorius a ocolit necesitatea modificării constituției, un proces care ar consuma timp, făcând propunerea opțională pentru femei. Totuși, planul său va trebui să fie examinat cu atenție de Bundestag, precum și de coaliția de guvernământ din ce în ce mai disparată a Germaniei.

Într-un semnal pozitiv, ministrul de Finanțe Christian Lindner al Democraților Liberi a spus că propunerea lui Pistorius este o mișcare în „direcția corectă”. Cu toate acestea, cei doi bărbați au fost în dezacord cu privire la planurile de a crește cheltuielile pentru apărare.

Egalitatea de șanse

Găsirea unei modalități de a readuce țara la serviciul național – care a fost eliminat treptat în 2011 – a fost pe ordinea de zi de luni de zile.

Pistorius, care este neobișnuit de popular pentru un ministru german al Apărării, și-a oferit ideile într-o prezentare publică în timpul unei călătorii în mai în Statele Unite. Luna precedentă, Ministerul Apărării a prezentat trei scenarii, de la a nu face nimic până la lansarea serviciului militar obligatoriu complet.

Opțiunea de mijloc – un sistem selectiv de recrutare în stil scandinav – a fost aleasă în cele din urmă.

În timp ce germanii susțin în general o revenire la serviciul național, planul nu a scăpat de controverse, în special de matematica subiacentă. Pistorius s-a angajat să mărească numărul efectivelor armatei la 203.000 până în 2031, în timp ce ministerul său a declarat miercuri că ar fi nevoie de încă 260.000 de rezerviști pentru a apăra în mod adecvat flancul estic.

Chiar dacă noul plan de recrutare se lansează în acest an, este puțin probabil ca guvernul să adune aceste cifre în curând. „Este greu de spus când putem reduce decalajul”, a recunoscut Pistorius.

Un ofițer german de rang înalt a spus că ar fi nevoie de 272.000 de soldați pentru a apăra în mod credibil granițele țării și că modelul propus de Pistorius nu va atinge nici pe departe acest total.

Mai este și problema creării unui sistem cu accent pe bărbați.

Deși Bundeswehr are o cotă de 20 la sută pentru femei, este departe de această țintă, cu doar 24.000 de femei soldat ( 13% ) și doar două unități de luptă conduse de femei.

Schimbarea Constituției pentru a include femeile în planul de recrutare al lui Pistorius ar dura timp și ar costa energie politică pentru a o promova, a spus ministrul.

Dar chiar și așa este puțin probabil ca femeile să clameze locuri de muncă în armata germană. Bundeswehr rămâne un loc ostil pentru femeile recrute, incidentele raportate de comportament sexual necorespunzător crescând în 2023 la 385 de la 224 în 2020.

Recent, a existat o opoziție clară față de reintroducerea serviciului militar obligatoriu, în special în anumite părți ale SPD. Liderul SPD, Lars Klingbeil, s-a pronunțat pentru continuarea recrutării voluntare.

„Cred că ar trebui să încercăm în mod voluntar, făcând Bundeswehr și mai atractivă”, a spus el. Liderul Partidului Verzilor, Omid Nouripour, a spus clar la începutul anului: „Nu cred că este nevoie de recrutare ”. A existat și rezistență la serviciul obligatoriu din partea FDP, deși o schimbare de curs pare posibilă, scrie Stern.

Istoric

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în Germania în 2011 sub ministrul Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), după 55 de ani. Aceasta a echivalat cu o abolire a serviciului militar și comunitar. În același timp, practic toate structurile pentru serviciul militar obligatoriu au fost dizolvate. Totuși, Legea de recrutare prevede în continuare că serviciul militar obligatoriu pentru bărbați va fi reintrodus dacă Bundestagul va determina o situație de tensiune și apărare, deși nu au existat pregătiri concrete pentru o astfel de situație după 2011.

În ciuda ofensivei de personal, Bundeswehr a scăzut la 181.500 de soldați anul trecut. Pistorius a avut așadar examinate modele de serviciu obligatoriu – tot sub impresia războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. El a precizat deja într-un sondaj guvernamental că nu se bazează pe o acțiune voluntară completă: „Sunt ferm convins că nu va funcționa fără componente obligatorii”. El a subliniat în mod repetat că Germania trebuie să devină „pregătită de război” pentru a putea oferi o descurajare credibilă împreună cu aliații săi din NATO.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol