19 mai 2024, 23:52

Germania va reduce valoarea subvențiilor pentru mașinile electrice

Subvențiile pentru mașinile electrice vor fi reduse semnificativ în Germania începând din 2023. Mai mult, guvernul german dorește să elimine subvențiile pentru mașinile hibride cu încărcare la priză (PHEV) până la sfârșitul acestui an.

Pe măsură ce mai mulți clienți încep să migreze către vehicule ecologice, Ministerul German al Economiei intenționează să-și reducă stimulentele financiare pentru proprietarii de mașini electrice și să pună capăt subvențiilor pentru mașinile hibride.

După ani în care a distribuit bani pentru achiziționarea de mașini mai ecologice, Germania plănuiește o schimbare majoră a sistemului său de subvenții în următorii ani.

De la 1 ianuarie 2023, stimulentele financiare vor fi disponibile doar pentru vehiculele cu un „efect pozitiv dovedit de protecție a climei”, adică mașini pur electrice, mai degrabă decât cele care combină puterea bateriei cu un motor cu ardere tradițională.

Aceasta înseamnă că subvențiile pentru achiziționarea de mașini hibride plug-in se vor încheia în totalitate în decembrie 2022, în timp ce subvențiile pentru mașinile electrice vor fi reduse treptat.

În prezent, Germania oferă subvenții de 6.000 de euro clienților care doresc să-și cumpere o mașină electrică nouă. Cei care doresc o mașină hibridă cu încărcare la priză, primesc un bonus de 4.500 de euro din partea statului german.

Potrivit Ministerului Economiei din Germania, subvențiile pentru mașinile electrice vor fi reduse cu 33% începând din 2023. Astfel, valoarea subvenției va scădea de la 6000 la 4000 de euro în 2023. Aceasta va continua să scadă până la 3000 de euro în 2024 și în 2025. Mai mult, subvențiile pentru mașinile PHEV vor fi eliminate complet până la sfârșitul acestui an.

Germania a dorit de mai multă vreme să elimine gradual subvențiile pentru aceste mașini. O astfel de decizie a fost întârziată ca urmare a presiunilor impuse de experții din industria auto pentru a nu renunța la această inițiativă deocamdată. Guvernul german dorește să redirecționeze subvenții noi pentru protejarea climei.

„Vrem să accentuăm promovarea în viitor a mașinilor electronice și să ne concentrăm mai mult pe protecția climei”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, pentru Funke Mediengruppe.

“În opinia noastră, mașinile hibride cu încărcare la priză sunt vandabile și nu mai necesită finanțare publică”, a declarat Robert Habeck.

Aceste declarații au fost contrazise de Hildegard Muller, șeful grupului de lobby pentru automobile VDA. El a precizat că „mașinile hibride cu încărcare la priză reprezintă mijlocul pentru tranziția către mobilitatea electrică”. Muller a adăugat că eliminarea subvențiilor „va pune în pericol creșterea mobilității electrice și va ignora realitățile consumatorilor în Germania”.

Bernd Reuther, purtătorul de cuvânt al politicii de transport pentru Partidul Liber Democrat din Germania, a precizat că „trebuie să realizăm o tranziție cât mai atrăgătoare posibil către aceste mașini și trebuie subvenționate cum se cuvine”. În același timp, el a mai spus că actuala coaliție de guvernare nu trebuie să se distanțeze de planul inițial, deoarece vehiculele PHEV contribuie semnificativ la protejarea mediului.

În statul central-european, subvențiile sunt dependente de timpul de livrare al vehiculelor.

După cum a fost stabilit în pactul de coaliție al partidelor SPD, Verzilor și FDP în noiembrie anul trecut, guvernul dorește să reformeze criteriile pe care le folosește pentru a aloca ajutoare de stat și finanțare mașinilor electrice.

Odată cu reducerea finanțării de la stat, se pare că mulți șoferi din Germania au profitat de ocazie pentru a-și depune cererea pentru subvenție în cel mai scurt timp.

Potrivit Oficiului Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor, cererile de finanțare pentru aproximativ 625.000 de mașini hibride și electrice au fost depuse la guvern în 2021 – mai mult de dublu față de 2020.

Vehiculele electrice beneficiază și de tarife favorabile pentru anumite tipuri de vehicule și taxe rutiere în Germania.

Ministerul Economiei a anunțat că va elabora un proiect de lege care să prezinte planurile, care va fi apoi revizuit de cabinet.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol