23 septembrie 2022, 20:22

Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru crimele din Caracal

Gheorghe Dincă a fost condamnat în această seară la 30 de ani de închisoare pentru uciderea celor două adolescente din Caracal, Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

Decizia a fost dată în primă instanță și nu este definitivă, Dincă poate face apel.

Conform legislației, dacă la data pronunţării hotărârii de condamnare inculpatul a împlinit vârsta de 65 de ani (Dincă are acum 69 de ani), în locul detenţiunii pe viaţă i se aplică pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă, au explicat juriștii consultați de G4Media.

Dincă trebuie, de asemenea, să plătească 700.000 de euro pentru familiile victimelor.

Ştefan Risipiţeanu, inculpat pentru viol, a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Amânări

Sentinţa poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Instanţa s-a pronunţat în „Cazul Caracal” după mai multe amânări.

La Tribunalul Olt, unde cauza s-a judecat pe fond, audierile s-au încheiat în luna mai, apoi a fost fixat termen pentru deliberare şi pronunţare în luna iunie, amânate însă până vineri, 23 septembrie.

Procesul

Pe 15 ianuarie 2020 a fost înregistrat la Tribunalul Olt rechizitoriul trimis de DIICOT prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi din cazul „Caracal”, Gheorghe Dincă (pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori, viol – două fapte, omor calificat – două fapte, profanare de cadavre – două fapte) şi Ştefan Risipiţeanu (pentru infracţiunea de viol), scrie Agerpres.

Dincă este acuzat că le-a ucis pe Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu în locuinţa sa din Caracal.

La începutul anchetei DIICOT, Gheorghe Dincă a susţinut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie 2019 şi, ulterior, i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a afirmat că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie 2019, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal.

Ulterior, el şi-a schimbat declaraţia, în sensul că nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, iar fata ar fi fost luată din casa lui de alte persoane.

În urma unei expertize ADN efectuate de INML s-a stabilit că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

INML a efectuat o altă expertiză a fragmentelor osoase descoperite lângă o pădure din Caracal, însă specialiştii nu au reuşit să stabilească cui aparţine ADN-ul.

Ultima declarație

La ultimul termen, care a avut loc pe 16 iunie, Gheorghe Dincă a cerut să fie achitat pentru dublul omor, după ce a susţinut în faţa judecătorilor că Luiza și Alexandra nu sunt moarte. Acesta a spus că nu există probe care să arate că el le-a ucis pe cele două fete şi le-a cerut judecătorilor să fie condamnat „pentru orice infracţiune, mai puţin pentru omor”.

Foto: Gandul


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol