15 aprilie 2024, 21:21

Gheorghe Hagi împlinește 55 de ani. „Cea mai mare bucurie a mea ar fi să fiu depășit de un alt jucător român”

Pe 5 februarie este ziua lui Gheorghe Hagi, marele fotbalist român, care datorită performanței sale extraordinare, a fost considerat cel mai bun mijlocaș ofensiv din Europa între anii ’80-’90 și cel mai bun fotbalist român din toate timpurile.

Fotbalist de la 10 ani

Născut la Constanța pe 5 februarie 1965, marele jucător și-a făcut debutul în lumea fotbalului la vârsta de 10 ani, fiind membru al echipei lui Iosif Bukossi, ,,Farul Constanţa”. Primul meci de fotbal la care a participat a fost la 17 ani, într-o competiție împotriva  SC Bacău, iar un an mai tărziu, a făcut parte din echipa națională în cadrul partidei amicale România-Norvegia, doi ani mai târziu pe 16 octombrie 1985 este desemnat căpitan al echipei naționale, relatează ziaruldesport.ro.

De la Steaua la FC Madrid și Brescia

Din 1987 până în 1990 a făcut parte din echipa Steaua, o perioadă semnificativă din cariera fotbalistului întrucât a jucat peste 90 de meciuri și a marcat 80 de goluri. De-a lungul anilor petrecuți la Steaua, s-a bucurat de trei titluri și două Cupe, marcând golul câștigător în cadrul Supercupei Dinamo Kiev cu Europa. După Revoluția din 1989, Hagi a acceptat un contract cu FC Madrid în valoare de 4,3 milioane de dolari și a rămas în istorie pentru meciul contra Ossaunei, în care a adus victoria de partea echipei sale prin golul înscris de la jumătatea terenului.

În 1992, Gheorghe Hagi joacă în echipa italiană de succes Brescia, unde atât cariera, cât și performanța sa au cunoscut o evoluție majoră și importantă, întrucât timp de doi ani a înscris 18 goluri în cadrul a 70 de meciuri. A lucrat cot la cot cu Răducioiu, Lupu şi Sabău, aceștia căpătând numele de “Brescia Romena”. Talentul său remarcabil a captat atenția FC Barcelona în urma Cupei Mondiale din ’94, astfel Hagi a semnat cu echipa spaniolă, unde a alături de marii jucători Romario şi Stoicikov, a jucat peste 40 de meciuri.

Cel mai bun jucător de fotbal străin care a jucat pentru turci

Punctul culminant din cariera sa l-a reprezentat când a s-a alăturat echipei din Istanbul, Galatasaray. Pe lângă faptul că a dobândit titlul de cel mai bun jucător de fotbal străin din istorie care a jucat pentru turci, acesta a avut la activ peste 190 de meciuri și 70 de goluri înscrise și s-a bucurat de patru distincții, două Cupe, o Supercupă, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei. În 2001, acesta s-a retras și a devenit antrenor pentru propria sa echipă, Viitorul.

Deși este considerat un rege de către români, lui Hagi îi displace această porcelă afirmând că: ,,Cea mai mare bucurie a mea ar fi sa fiu depasit de un alt jucator roman. Sa faca ceva, sa castige Balonul de Aur. Ar fi extraordinar! Eu cred ca cineva va fi mai bun, cred ca cineva va ajunge la Real Madrid si Barcelona.”, relatează ziare.com.

Sursă foto:

thesefotballtimes.co

youtube.com

gsp.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol