15 aprilie 2024, 2:47

Ghici cine îi ajuta pe ruși să atace sistemele informatice din România

De câteva zile, gruparea prorusă Killnet continuă atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) asupra unor site-uri web din România, atacuri motivate de acțiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei acestui stat de către Federația Rusă, potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Începând cu data de 29 aprilie, atacuri informatice au afectată site-uri care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicații malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizațiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing și spoofing.

Mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack etc

Atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori.

Ei, bine, a fost identificat un cetățean român, rezident în Marea Britanie, bănuit de implicare în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România.

Autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie și Poliția Română au colaborat în acest caz și, ieri, au făcut o percheziție domiciliară la adresa lui.

Românul este suspectat că a tradus din limba rusă în limba română mesajele promovate de hackeri şi a indicat site-uri din țara noastră care ar putea fi atacate.

Grupul de hackeri pro-Rusia Killnet a revendicat vineri pe contul de Telegram atacurile împotriva mai multor site-uri guvernamentaledin România, printre care al Guvernului și al Ministerului Apărării.

Sâmbătă gruparea Killnet a publicat pe canalul de Telegram propriu informația că s-ar afla în spatele mai multor atacuri și, totodată, a postat o listă de site-uri web din România (instituții, media, partide politice, business, cultură, etc.) care, spun ei, vor fi în aceste zile noi ținte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS). Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol