26 mai 2020, 15:24

Ghidul ecologistului. 10 sfaturi pentru a proteja mediul

Vrei să salvezi planeta. Ce faci? Cu ce începi? Încercând să realizăm un top al acțiunilor individuale pe care le putem face pentru protejarea mediului, am vorbit cu Ioana Tache, inițiatoare Clean2Go România, despre motivele pentru care ar trebui să ne facem griji în privința viitorului, mișcarea ecologistă și capacitatea fiecărui om de a schimba lucrurile.

Ioana Tache, coordonatore Clean2Go România

Ioana Tache, coordonatore Clean2Go România

Ce se întâmplă cu planeta

Ioana crede că planeta trece prin schimbări în fața cărora nu răspundem în mod potrivit.  „Pe scurt: planeta arde, îngheață, se scufundă sau se inundă acolo unde nu ar trebui. Se distrug habitate, mor specii, comunități întregi de oameni rămân fără locuințe – destul de îngrijorător aș spune. În plus, vedem cum schimbările climatice ridică riscuri pentru sănătatea umană: creșterea numărului de decese cauzate de căldură sau frig, transmiterea unor boli prin apă sau alți vectori. Din păcate, cei mai afectați sunt locuitorii multor țări în curs de dezvoltare care duc lipsa resurselor (alimentare, de protecție) și depind foarte mult de mediul înconjurător.”, crede ecologista.

Gunoiul de lângă lac, film horror văzut de Ioana

Gunoiul de lângă lac, ultimul film horror văzut de Ioana

„Mișcările s-au dezvoltat la nivel global urmând exemplul unui singur om sau a unor mici grupuri”

Ioana crede că secretul mișcărilor ecologiste a stat în încăpățânarea inițiatorilor lor. Mulți dintre ei au pornit singuri sau înconjurați de un grup mic de prieteni. „Primul exemplu care îmi vine în minte și datorită căruia a apărut Clean2Go România este 5 Minute Beach Cleanup (Curat pe plajă în 5 minute). Lista continuă cu Fridays for Future; Global Climate Strike; Let’s Do It!; World Cleanup Day; Les Rouxcycleurs; Ocean Cleanup; #TrashTagChallenge / #TrashTheTrash; Less Plastic; Zero Waste. Activitățile sunt diverse: curățenie pe plaje sau în munți, făcând jogging sau ieșind la plimbare cu cățelul (Les Rouxcycleurs – inițiativă globală „atipică” unde animalele de companie strâng deșeuri #DogCleanUpChallenge), reciclare selectivă sau metode de colectare a plasticului din oceane, mări, râuri. Multe dintre inițiativele pe care le urmăresc au început spontan, prin puterea exemplului. Practic, mișcările s-au dezvoltat la nivel global urmând exemplul unui singur om sau a unor mici grupuri. Majoritatea inițiativelor sunt voluntare și preluate sau adaptate în diferite zone geografice.”, explică Ioana.

Sticle

Când scoți o ecologistă la un suc

„Românii se mobilizează individual sau în grupuri să curețe România”

În ultimul an, acțiunile de promovare a mediului s-au înmulțit în România, crede Ioana. „Am început să urmăresc activitatea eco în România cu aproape 2 ani în urmă. Pot spune că am observat o creștere considerabilă în ceea ce privește grija pentru mediu în ultimul an, în special datorită eforturilor depuse de ONG-urile de mediu și desigur, prin prisma dezastrelor naturale la nivel global și nu numai. În plus, ușurința cu care informația circulă în mediul online a făcut posibilă preluarea unor mișcări internaționale și la noi în țară. Printre inițiativele naționale pe care le urmăresc se regăsesc Fridays for Future Romania; Climate Strike Romania; NU arunca chiștoace; Cleanup Bucharest; Let’s Do It, Romania! ; Act for Tomorrow; Fără Plastic; Cu Apele Curate; Mai Mult Verde; și Zero Waste Romania. Similar inițiativelor internaționale, românii se mobilizează individual sau în grupuri să curețe România, să consume mai puțin (plastic) și să informeze populația despre urgența climatică și efectele schimbărilor climatice.”, spune ecologista.

Moment romantic, alături de o ecologistă

Când vrei să ai un moment romantic cu un ecologist

10 sfaturi pentru a proteja mediul

Când este întrebată ce se poate face pentru protejarea mediului, Ioanei îi trec prin cap o mie de idei. Ioana a realizat un top al sfaturilor pentru persoanele îngrijorate de starea planetei:

  1. Nu arunca pe jos
  2. Strânge gunoiul din drumul tău. Mediul înconjurător va arată mai bine, iar riscul ca deșeurile noastre să ducă la distrugerea speciilor scade
  3. Refuză punguța și recipientele din plastic. Vei ajuta la reducerea consumului de plastic, implicit la poluarea cu plastic
  4. Reciclează. Protejarea resurselor naturale, diminuarea poluării, economisirea de energie
  5. Reutilizează. Reducerea cantității de deșeuri și investiția în produse durabil
  6. Oprește apa când te speli pe dinți
  7. Consumă moderat. Prevenirea risipei (alimentare, textile, etc.)
  8. Consumă local. Încurajarea micilor producători și reducerea poluării generate de transportul produselor
  9. Plantează. Pentru că oxigen
  10. Informează-i și pe alții de ce e bine să facă toate aceste mici gesturi. Pentru că unii oameni preferă informația „de-a gata” este util să transmitem mai departe orice fel de detalii despre un stil de viața sănătos, atât pentru ei cât și pentru planetă.
Când vrei să-l lași pe Moș Crăciun fără saci

Când vrei să-l lași pe Moș Crăciun fără saci

„Planeta suferă și noi o putem ajuta”

Salvarea planetei depinde de fiecare dintre noi, crede Ioana. „Mi-ar plăcea să derulăm campanii de conștientizare prin care lumea să înțeleagă faptul că ne aflăm într-o stare de urgență climatică. În același timp, mi-aș dori ca oamenii să curețe după ei sau după alții constant, nu doar o dată pe an, cu prilejul Zilei Mondiale a Curățeniei. Indiferent de percepțiile fiecăruia dintre noi legate de schimbările climatice (fie că e o conspirație, că e un nou ciclu natural sau că e pe bune), un lucru este clar: planeta suferă și noi o putem ajuta. Astăzi strângem un gunoi de pe jos, mâine renunțăm la punguță – prin puținul pe care îl poate face fiecare dintre noi, la nivel global, rezultatele pot fi uluitoare.”, transmite coordonatoarea Clean2Go România.

Fotografii: Arhivă personală Ioana Tache


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.