20 aprilie 2024, 10:24

Ghidul ecologistului. De ce trebuie să protejăm planeta

Ecologismul câștigă tot mai mulți adepți. De unde vine nevoia de a apăra mediul? Cum se explică popularitatea Gretei Thunberg? De ce trebuie să ne temem? Încercând să aflăm ce se întâmplă cu planeta, am vorbit cu Ioana Tache, coordonatoare Clean2Go România, despre motivele pentru care ar trebui să ne facem griji pentru mediu, ce fac și ce pot face marile companii pentru a combate poluarea și cum se poate implica fiecare dintre noi în cauze ce țin de mediu și sănătate publică.

Ioana, în natură

Ioana, în natură

Ce se întâmplă cu planeta

Când vorbește despre mediu, Ioana atrage atenția că planeta nu se simte foarte bine. „Planeta se sufocă. Mai bine spus, oamenii sufocă planeta – la propriu! Consumăm prea mult și inutil, ceea ce duce la o risipă la fel de mare și inutilă. Din păcate sunt foarte multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când vorbim despre poluare; de la „punguță”, la aruncarea ambalajelor / chiștoacelor pe jos, utilizarea mașinii și nu a transportului în comun / alternativelor mai eco, până la tăierea ilegală a copacilor sau abundența marilor industrii. Pe scurt, din comoditate sau ignoranță, producem mult gunoi, emitem mult dioxid de carbon, infectăm apele și distrugem pădurile. În final, tot noi, oamenii, suntem singurii care pot îmbunătăți situația.”, consideră ecologista.

Clean2Go everywhere

Clean2Go everywhere

 Relația cu marile companii

Ioana crede că între cetățeni și companii există o relație în care trebuie să ne implicăm toți. „Marile companii suntem noi. Oamenii alimentează activitățile marilor companii – deci, poluarea. Dacă oamenii nu ar mai consuma atât de mult și inconștient, producția ar scădea. Pe de altă parte, scăderea producției înseamă creșterea prețurilor și astfel, ajungem la un alt aspect central al poluării: banii! Sigur, marile companii nu ar vrea să piardă din profit, cum nici oamenii nu și-ar dori să achite mai mult pentru ceea ce consumă. Dar acest lucru ar putea avea și anumite beneficii. Să luăm exemplul pungilor din plastic, cel mai la îndemână. Multiple super/hypermarketuri din lume au renunțat la clasicele pungi din plastic sau le-au înlocuit cu o variantă „eco”. A fost introdusă o eco-taxă care a incomodat consumatorul; au fost apoi introduse pungile refolosibile (din bumbac sau rafie) care, mai scumpe fiind, te „motivau” să nu le cumperi de fiecare dată când mergeai la cumpărături; iar în final, o parte din populație s-a obișnuit să meargă cu propria pungă la magazin – fie ea din plastic, refolosibilă sau din material textil. Super simplificat și pe repede înainte, faptul că a trebuit să plătim pentru un produs foarte popular, ne-a „convins” (pe unii dintre noi) să renunțăm la el și să căutăm o alternativă. Nu știu dacă această trecere are vreun efect asupra marilor companii, însă, cu siguranță, are un efect în societate și poate reprezenta primul pas pe care fiecare dintre noi îl poate face. Al doilea ar fi să nu mai aruncăm ambalaje și/sau chiștoace pe jos.”, spune tânăra.

Protest în Bruxelles

Protest în Bruxelles

De ce trebuie să ne facem griji

Ecologista crede că ar trebui să fim conștienți că toată lumea suferă din cauza poluării. „Toată lumea are de suferit din cauza poluării și a schimbărilor climatice, în general. Sunt câteva aspecte care ar trebui să ne bântuie (deja).”, spune tânăra. Ioana atrage atenția asupra mai multor efecte ale poluării pe care le putem vedea ușor:

 

  1. efectele asupra sănătății (vremea extremă, răspândirea bolilor tropicale, calitatea aerului)

  2. riscurile pentru floră și faună (supraviețuirea multor specii de plante și animale este amenințată)

  3. topirea calotelor glaciare și creșterea nivelului mărilor (inundare și erodare)

  4. fenomenele extreme (valuri de căldură, inundații, incendii sau secetă)

  5. implicațiile socio-economice (costuri ridicate pentru resurse sau pentru acoperirea daunelor cauzate de schimbările climatice)

Cine spune că gospodinele nu sunt eco?

Cine spune că gospodinele nu sunt eco?

Ce putem face

Inițiatoarea Clean2Go România spune că sunt mult moduri în care putem implica pentru a salva planeta. „Putem face multe. Probabil cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să vorbim cu alți oameni și să le explicăm de ce e bine să renunțăm la anumite obiceiuri (de consum și nu numai). Putem să inițiăm diverse acțiuni de ecologizare, plantare, conștientizare sau să ne alăturăm unora deja existente. Putem sesiza autoritățile locale atunci când vedem că diferite aspecte de mediu nu sunt respectate. Putem! Trebuie doar să vrem!”, transmite Ioana Tache.

Fotografii: Arhivă personală Ioana Tache


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol