20 octombrie 2021, 17:16

Ghiocei portocalii? Cercetătorii vor modifica genetic vestitorii primăverii

Este posibil să aveți ghiocei în grădină timp de cinci luni sau mai mult dacă ați plantat o specie numită Galanthus reginae-olgae, o floare de toamnă. Dar ar putea fi considerat un gest deplasat, având în vedere că ghiocelul este o floare de primăvară.

Ghiocelul constă în trei petale exterioare care înfășoară trei segmente interioare mai mici. În zilele blânde din punct de vedere meteorologic, petalele exterioare se întind ca niște aripi, pentru le dezvălui pe cele interioare. La ghioceii sălbatici, petalele exterioare sunt albe ca zăpada; cele interioare sunt de asemenea albe, dar cu un „V” verde inversat peste crestătura de la marginea segmentului interior. Al treilea element decorativ este gineceul bulbos din vârful florii.

Ghiocei portocalii? De ce nu?!

Ei bine, în variantele modificate genetic, răsadurile se abat de la aspectul tipic. Unul din o mie ar putea avea un marcaj „X” în loc de „V.” Unii bulbi vor scoate ghiocei cu dungi verzi fantomatice pe petalele exterioare. La unii, marcajele și pistilurile sunt galbene. Grădinarii au plantat aceste variante în seră, pentru a le clona. A urmat o piață comercială foarte potrivită pentru aceste noutăți.

În cadrul parametrilor limitați ai formei florii de ghiocei, este remarcabil cât de mult petalele interioare și exterioare au fost modificate. Prin alegerea ghioceilor părinți, crescătorii pot mări foarte mult șansele de a obține o nouă caracteristică dorită și nu au nevoie de păduri întinse pentru a crește mii de răsaduri.

În curând vom vedea ghiocei acoperiți de nuanțe de portocaliu și de culoarea caisei. Hibridizarea este un joc care durează și, dacă lucrează suficient la noile specii cultivatorii, acestea pot deveni la fel de frumoase ca narcisele albe, cu cupe somptuoase de culoare roz și trandafirie. Poate dura patru până la cinci ani pentru ca o specie încrucișată să atingă vârsta de înflorire și alți cinci sau mai mulți ani să crească suficiente exemplare pentru a începe să fie vândute.

Unii crescători lasă albinele să-și facă treaba, dar recunosc eficiența hibridizării. Unii ar putea spune că ghiocelul este menit să fie alb, nu verde sau portocaliu și că frumusețea sa naturală este suficientă pentru orice grădină. Dar crescătorii nu se pot abține să nu experimenteze, măcar pentru grădina proprie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.