23 aprilie 2024, 17:16

Gogoșile, în dilemă: bune sau rele pentru organism? Ce se întâmplă dacă le consumăm constant

Gogoșile sunt unul dintre cele mai la îndemână deserturi preparate de români. Rețeta a fost transmisă din generație în generație și sunt potrivite pentru orice eveniment. Astfel, antreprenorii au împletit obiceiul românilor de a consuma gogoși cu rețeta și designul celebrelor „donuts” americane și au ieșit mai multe afaceri de succes, ba chiar și un adevărat trend.

Acum, românii nu mai așteaptă nerăbdători castronul cu gogoși al bunicii, ci merg în grabă în mall sau în supermarketuri pentru a cumpăra cele mai arătoase și mai colorate gosoși, care sunt oricum dar nu și sănătoase.

Potrivit Asociației Pro Consumatori, în 2018 au fost analizate peste 20 de tipuri de gogoși ce se vând în în supermarketurile şi hipermarketurile din România. 

Iată câteva concluzii – consumate zilnic gogoşile din comerţ ne-ar îngrăşa cu 1,5 kg pe lună: 

  • ”Gogoşile din aluat congelat mustesc de chimicale!”
  • ”O gogoaşă din aluat congelat conţine până la 14 chimicale!”
  • ”Gogoşi cu aromă de lapte!”
  • ”Gogoşile conţin grăsimi trans peste limitele de siguranţă!”
  • ”Gogoşi din aluat congelat colorate cu dioxid de titan!”
  • ”Gogoşi glazurate cu carmin!”
  • ”28 de aditivi alimentari descoperiţi în gogoşile analizate!”
  • ”O gogoaşă conţine până la 5 linguriţe de zahăr!”
  • ”O gogoaşă consumată zilnic timp de 30 de zile modifică greutatea corporală cu 1,5 kg!”, potrivit CSID.

Donuts colorate vs rețeta bunicii

Acest produs fabricat din aluat congelat nu are nimic în comun cu cel tradiţional realizat din aluat plămădit în aceeaşi zi. Reţeta gogoşilor tradiţionale conţine făină, lapte/apă, gălbenuş de ouă, ulei de floarea soarelui, zahăr, drojdie şi sare. Din păcate, gogoşile comercializate în supermarketuri constituie gustarea sau micul dejun al multor adulţi, însă, puţini dintre aceştia cunosc faptul că aceste gogoşi au o încărcătură chimică foarte mare, constituită din conservanţi, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC, potrivit CSID.

Cine trebuie să stea departe de ele?

Gogoşile sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi trans şi zahăr sub diverse forme, fapt care nu le recomandă să facă parte din alimentaţia femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic” a mai adăugat conf. univ. dr. Costel Stanciu, pentru CSID.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol