19 iunie 2022, 14:33

Google a lansat un sistem de avertizare în caz de cutremur, pentru telefoanele cu Android

Google a anunţat marţi lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru telefoanele mobile inteligente echipate cu Android. Sistemul de alertare ShakeAlert, creat de Institutul American de Geofizică (USGS) și Google, este disponibil pentru moment pe telefoanele cu Androiddin statul american California.

ShakeAlert

Smartphone-urile primesc alerte declanşate de un sistem de detectare a primelor semne ale unui cutremur, numit ”ShakeAlert”.

Sistemul foloseşte informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că ”o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, potrivit site-ului dispozitivului.

”Am văzut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informaţii exacte şi utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar şi avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât şi cei dragi, în cazul în care este necesar”, a explicat Marc Stogaitis, inginer la Google, pe blogul companiei.

Rețea

Utilizatorii de smartphone-uri Android au, de asemenea, posibilitatea de a participa la o reţea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind adesea echipate cu mici accelerometre care măsoară mişcarea, capabile să detecteze seismele, a precizat Stogaitis.

‘Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume”, a explicat el.

Cum poate ajuta utilizatorii

Pe blogul Google sunt oferite ilustrații cu modul în care ShakeAlert poate ajuta utilizatorii să se pună la adăpost în cazul unor seisme:

Creatorii ShakeAlert anunță pe blogul Google că în următoarele luni și pe parcursul anilor următori vor fi disponibile serviciile de alertare și în alte orașe și țări, nu doar în California.

Falia San Andreas

Proiectul a fost demarat în California, pentru că acest stat este situat pe falia San Andreas şi se confruntă în mod regulat cu seisme.

Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mişcarea şi informaţiile privind locaţia pentru a determina dacă un seism este în curs de desfăşurare, potrivit Google.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol