7 iunie 2022, 18:20

Google folosește AI pentru a proiecta cipuri mai repede decât o fac oamenii

Google susține că a dezvoltat software de inteligență artificială (AI) care poate proiecta cipuri de computer mai repede decât oamenii. Compania a declarat într-o lucrare din revista științifică Nature că un cip care ar lua oamenilor luni de proiectare poate fi visat de noua sa IA în mai puțin de șase ore.

Mai exact, noua inteligență artificială de la Google poate elabora „planul de bază” al unui cip. Acesta implică în esență reprezentarea grafică pentru procesoare, GPU-uri și memorii, care sunt plasate pe matrița de siliciu unul față de celălalt; poziționarea lor pe aceste plăci minuscule este importantă, deoarece afectează consumul de energie al cipului și viteza de procesare. Oamenilor le ia luni întregi pentru a proiecta în mod optim aceste planuri, dar sistemul de învățare profundă de la Google o poate face cu un efort relativ mic.

Sisteme similare pot învinge și oamenii la jocuri complexe precum Go și șah. În aceste scenarii, algoritmii sunt instruiți pentru a muta piese care le cresc șansele de a câștiga jocul, dar, în scenariul cu cipurile AI, sunt instruiți să găsească cea mai bună combinație de componente pentru a o face cât mai eficientă din punctul de vedere al calculului. Sistemul AI a fost alimentat cu 10.000 de planuri de cipuri pentru a „învăța” ce funcționează bine și ce nu.

În timp ce proiectanții de cipuri umani dispun în mod obișnuit componentele în rânduri îngrijite, AI-ul de la Google utilizează o abordare diferită pentru a-și proiecta cipurile.

În lucrarea științifică, se precizează că „expertiza tehnică trebuie împărtășită pe scară largă pentru a ne asigura că ecosistemul companiilor devine cu adevărat global”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol