25 iulie 2024, 1:32

Google AI Overview, noua funcționalitate disponibilă în SUA, furnizează răspunsuri înșelătoare și eronate

Google a lansat o nouă funcționalitate în SUA care include sumarizări generate de inteligența artificială (AI) în partea de sus a paginii sale de căutare. Această inițiativă a ridicat semne de întrebare în rândurile experților, care sunt îngrijorați de părtinire și dezinformare după ce AI Overview a produs răspunsuri înșelătoare.

Utilizatorii au început să evidențieze numeroase erori evidente. Printre acestea se numără sfaturi periculoase, sugestii absurde și erori istorice.

De exemplu, AI a oferit sfaturi incorecte despre ce să faci în caz de mușcătură de șarpe cu clopoței sau un sumar a sugerat utilizarea lipiciului pentru a menține brânza pe pizza, probabil inspirat dintr-o postare de pe Reddit.

De asemenea, AI a greșit numărul de președinți ai SUA și a repetat teoria conspiraționistă că Barack Obama ar fi fost musulman. Mai mult, AI are dificultăți în a distinge între fapte și satiră, citând uneori conținut de pe site-uri precum The Onion ca fiind real.

Nu în ultimul rând, noua funcționalitate poate crea un impact semnificativ asupra publicării online. Gartner, o firmă globală de cercetare și consultanță, prognozează o scădere de 25% a volumului motoarelor de căutare până în 2026, iar mulți editori se așteaptă la un declin și mai accentuat al traficului.
Google a declarat că ia măsuri rapide pentru a corecta erorile și că majoritatea sumarizărilor oferite sunt de calitate înaltă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol