28 noiembrie 2022, 15:36

Google Maps dezvăluie un lagăr de concentrare în Coreea de Nord

Un utilizator a găsit pe Google Maps un lagăr de concentrare din Coreea de Nord. Folosind coordonatele 39.7093329907824, 125.92274176995426, utilizatorul a găsit pe site ceea ce se numește „Lagărul de Concentrare Kaechon”. Împărtășindu-și descoperirea lui Reddit, persoana a scris:

„Ar putea fi doar un troll care-l numește așa pe hartă, dar sunt 99% sigur că este adevărat. Nu este neobișnuit să se audă despre lagăre de concentrare din Coreea de Nord”.

Kaechon este o închisoare din Coreea de Nord, cu mulți prizonieri politici, la aproximativ 100 km nord-est de capitala Phenian. Numele oficial al site-ului este Kyo-hwa-so No. 1 și nu trebuie confundat cu tabăra de internare Kaechon, care se află la 20 km spre sud-est.

Situl se află într-o zonă muntoasă, are o lungime de aproximativ 40-50 km și o lățime de aproximativ 30 km și se estimează că ține acolo 15.000 de prizonieri. Este situat pe partea de nord a râului Taedong, peste râu de un alt lagăr de prizonieri, nr. 18, la Bukchang-kun.


Citiți mai multe articole despre Coreea de Nord


Întreprinderile din Tabăra 14 includ minerit, producția de îmbrăcăminte, agricultură și creșterea animalelor. Aceasta din urmă a fost considerată ocupația preferată, deoarece prizonierii aveau ocazia să fure hrană de la animale și chiar să culeagă din excrementele animaliere, pentru a găsi cereale nedigerate.

Foștii prizonieri au confirmat aceste marcaje ca fiind gardurile și posturile de pază care trasau perimetrele exterioare ale lagărelor.

(Ne)viața în Coreea de Nord

Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) rămâne una dintre cele mai represive țări din lume. În 2021, guvernul Coreei de Nord a extins măsurile extreme și inutile, sub pretextul protecției împotriva răspândirii bolii Covid-19, prin închiderea granițelor și restricționarea călătoriilor interne, precum și raționalizarea distribuției de alimente și alte produse în țară.

Guvernul nu tolerează pluralismul, interzice mass-media independente, organizațiile societății civile și sindicatele și neagă sistematic toate libertățile de bază, inclusiv libertatea de exprimare, întrunire publică, asociere și religie.

Mutarea dintr-o provincie în alta sau călătoria în străinătate fără aprobare prealabilă rămâne ilegală în Coreea de Nord. Guvernul continuă să impună strict interzicerea călătoriilor „ilegale” în China. Zonele-tampon de frontieră înființate în august 2020, care se întind la unu până la doi kilometri de la granița de nord, au funcționat continuu în 2021, iar gardienilor li s-a ordonat să împuște fără somație pe oricine intră fără permisiune în Nord.

Foarte puțini nord-coreeni evadează din țară. Puțin peste 1.000 de nord-coreeni au fugit în sud în 2019, dar doar 229 au scăpat în 2020.

Accesul la telefoane, computere, televizoare, radiouri sau conținut media care nu este aprobat de guvern este ilegal și considerat „comportament antisocialist” și este pedepsit aspru.

Guvernul nord-coreean solicită în mod obișnuit și sistematic muncă forțată de la o mare parte a populației sale pentru a-și susține economia. O majoritate semnificativă a nord-coreenilor trebuie să efectueze muncă grea neplătită, adesea justificată de stat ca „demonstrare a loialității” față de guvern.

Coreea de Nord folosește songbun, un sistem de clasificare socio-politică, ce grupează oamenii în clase și este folosit pentru a justifica discriminarea la angajare, acordarea unei locuințe și acces la educație.

În fiecare an, din 2014 până în 2017, Consiliul de Securitate al ONU a plasat încălcările drepturilor omului din Coreea de Nord pe agenda sa oficială și a organizat întâlniri deschise despre modul în care încălcările amenință pacea și securitatea internațională.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol