18 ianuarie 2022, 0:52

Google publică cea mai detaliată hartă a creierului

Cercetătorii de la Google și Janelia Reearch Campus din Virginia, SUA, au publicat cea mai detaliată hartă 3D, de înaltă rezoluție, a creierului.

Harta care urmărește 20 de milioane de sinapse și comunică aproximativ 25.000 de neuroni din creierul unei musculițe de oțet a fost realizată cu ajutorul unor tehnici de imagistică complexe.

Oamenii de știință au să cartografieze complet creierul unui singur organism, viermele inelat C. elegans, informează stiri.tvr.ro.

Cartografierea creierului are o reputație controversată în lumea științei. Cei care îl promovează susțin că este util în asocierea unor părți fizice din creier cu anumite comportamente, ceea ce este scopul principal în neuroștiință. Însă criticii susțin că nu trebuie să producă niciodată progrese majore și spun că munca grea a cartografiei neuronilor este extrem de solicitantă și epuizează resurse care ar putea fi mai bine folosite în altă parte.

„Reconstrucția este fără îndoială o minunăție tehnică”, a declarat pentru Theverge Mark Humphries, neurocercetător la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.

Harta este o realizare uriașă și este rezultatul muncii umane combinate cu metode tehnice. Creierul unei muște de oțet conține aproximativ 100.000 de neuroni, în timp ce cel uman are circa 86 de miliarde. În concluzie, cercetătorii nu sunt departe de obținerea unui conectom uman.

sursa foto: morningticker.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.