2 martie 2024, 16:07

Grad dublu de risc pentru doamne de a rămâne încarcerate, în caz de accident auto

Noi studii realizate de cercetătorii britanici au scos la iveală faptul că femeile au risc de două ori mai mare decât bărbații de a rămâne încarcerați în cazul unui accident auto.

Mai mult, rănile suferite de femei în caz de accident sunt diferite de cele ale bărbaților. Studiul a vizat o îmbunătățire a producției de autovehicule din perspectiva de gen.

În acest sens, s-a decis ca la testele de coliziune să fie folosite atât păpuși gonflabile bărbați, cât și femei.

Simulările au arătat că impactul e diferit în cazul bărbaților decât al femeilor.

„Până acum toate simulările unui accident auto au fost realizate cu ajutorul unei păpuși gonflabile reprezentând un bărbat de talie medie.

Din analizarea a 70.027 de victime ale unor accidente auto din parioada ianuarie 2012 și decembrie 2019 a reieșit că tiparul leziunilor diferă de la bărbați la femei”, a subliniat Prof. Tim Nutbeam, citat de The Guardian.

Studiul a arătat că 16% dintre femei au avut nevoia de intervenția echipei de descarcerare, în timp ce în cazul bărbaților doar 9%.

„Este important să constientizăm că femeile și bărbații au un nivel diferit al riscului de încarcerare. Femeile suferă mai ușor leziuni la șold și splină, în timp ce bărbații la cap, față, piept și nivelul membrelor”, a comentat Dr. Lauren Weekes.

„Dacă înțeleg diferența de gen în tipologia leziunilor, paramedicii pot preconiza mai ușor un anumit tip de leziune și vor ști care sunt implicațiile în procedura de descarcerare și de transportare imediată la secția corespunzătoare dintr-un spital.

Asta va ajuta și producătorul să pregătească sisteme de siguranță specifice pentru bărbați și femei, sau care să acopere toate leziunile posibile indiferent de sex. Cu pelvis fracturat este imposibil pentru o femeie să iasă singură din mașină”, notează autorii studiului.

Un alt aspect este modalitatea de a conduce mașina. Femeile au tendința de a fi mai aproape de volan, astfel că în caz de coliziune, riscul de încarcarere este mult mai ridicat.

„Păpușile folosite în simulatoare corespund unor fete de 12 ani, nicidecum unei femei mature. UE pregătește o nouă legislație care va impune măsuri de siguranță egale pentru femei și bărbați, însă Marea Britanie nu are nicio intenție să le adopte pe acestea”, au încheiat autorii studiului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol