25 aprilie 2024, 5:13

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” – paradisul dedicat naturii de pretutindeni

Grădina Botanică este una dintre cele mai vechi și mai importante instituții din București. Deschisă cu aproape 160 de ani în urmă, lăcașul este un reper important în Capitală.

În acest loc minunat și plin de însemnătate trăiesc plantele din toată România. Ghiocei, iriși, bujorii din regiunile Dobrogea sau Muntenia de Sud, măslini din Dobrogea, gălbenele, smochini, lavandă din regiunea Oltenia și Banat, plantele din zonele montane, toate există în Grădina Botanică alături de specii de plante din întreaga lume lumea.

Sursa omofon.com

Povestea grădinii botanice din București începe în 1860, când Carol Davila, faimosul doctor român și părintele învățământului universitar din România, a fondat instituția. De atunci, acest loc dedicat naturii a trecut prin multe teste ale istoriei și schimbărilor majore înainte de a deveni ceea ce este astăzi: unul dintre locurile speciale ale entuziaștilor naturii, chiar în mijlocul orașului, un loc unde natura se întâlnește cu istoria.

Sursa www.infomusic.ro

Cele două războaie mondiale și-au lăsat amprenta asupra grădinii. În timpul Primului Război Mondial, spațiul a fost folosit de trupele de ocupație germană, iar multe dintre echipamentele din Grădina Botanică, cum ar fi echipamentele de laborator și componentele centralei electrice, au fost rechizite.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Grădina Botanică a fost afectată de bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, care au afectat grav clădirile existente și au distrus colecțiile de plante și spațiile în aer liber.

Etape de dezvoltare pe parcursul secolului al XX-lea

La Grădină a fost adăugat un nou complex de producție, un nou Institut Botanic a fost construit în 1960, iar noul Muzeu Botanic a fost inaugurat în 1978. Apoi, în 1994, Grădina Botanică a Universității din București a fost numită după profesorul dr. Dimitrie Brândză. Complexul de seră a fost, de asemenea, revizuit între 2008 și 2014.

Povestea merge mai departe…

În zilele noastre, Grădina Botanică „D. Brândză „este mult mai mult decât un loc de recreere sau relaxare, deoarece acoperă trei direcții majore: educație, cercetare științifică și promovarea valorilor culturale. 18,2 ha sunt împărțite în mai multe sectoare (atât în ​​interior cât și în aer liber), cum ar fi sectoarele exterioare dedicate plantelor decorative, plantelor rare sau plantelor mediteraneene, grădina italiană și flora Dobrogei, grădina de trandafiri și sectorul bunicii.

Sursa bucurestifm.ro

Vizitatorii se pot bucura, de asemenea, de spații interioare, cum ar fi sera de expoziție, care găzduiește plante originare din zone tropicale, subtropicale și ecuatoriale, vechea seră construită sub îndrumarea arhitectului belgian Louis Fuchs între 1889 și 1891 pe 760 mp, Muzeul, fondat de profesorul dr. Dimitrie Brândză în 1882.

În acest an, instituția organizează proiectul Historic Garden, prin care încearcă să readucă la viață, cu ajutorul voluntarilor, plante vechi din întreaga țară, conform romania-insider.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol