27 aprilie 2024, 16:58

Grădina Botanică Iași a inaugurat ”grădina asiatică” și expoziția ”Flori de toamnă”

Una dintre cele mai apreciate expoziţii din Grădina Botanică Iaşi și-a deschis oficial porţile. Expoziţia “Flori de toamnă” din acest an, organizată în secţiile exterioare şi în complexul de sere, poate fi vizonată de către publicul larg.

Inaugurarea a fost celebrată cu un moment artistic muzical susținut de membrele Cvartetului Stradivari, cu următoarea componenta: Ştefana Nastasa – vioara I, Karina POP – vioara a II-a, Cristina Flămânzeanu – viola, Cristiana Macovei – violoncel, coord. prof. Virgil Popa, dirijor al Orchestrei de Tineret a Iaşului.

De asemenea, în premieră, a fost inaugurată “Grădina cu tematică asiatică”, un obiectiv la care s-a lucrat mai bine de patru ani, scria Ziarul de Iași.

Sub genericul “Imaginarul în denumirile populare ale plantelor”, vizitatorii sunt invitaţi să descopere în standurile unde sunt expuse flori sau eşantioanele de fructe şi seminţe denumiri cunoscute sau mai puţin cunoscute de plante, care fac dovada imaginaţiei remarcabile a poporului român.

Acestea reprezintă atribute inspirate din morfologia plantelor – elemente percepute cu ajutorul celor 5 simţuri (culoare, formă, dimensiune, gust, textură), din utilizările acestora (medicinală, toxică, furajeră, aromatică, tinctorială etc.), din valenţele culturale sau religioase (simbolistica plantelor în sacru şi profan) sau fac trimitere la locul unde ele cresc, precum şi la perioada de înflorire sau fructificare.

Mai apoi, oricine poate să schimbe registrul, admirând noua “Grădină cu tematică asiatică”.

“Nebunie de culori” în Gradina Botanică

În cadrul “Flori de toamnă” 2023 sunt prezentate colecţii reprezentative cu specii şi soiuri de crizanteme şi dumitriţe, varză ornamentală, dar şi alimentară, ardei şi dovleci decorativi, precum şi eşantioane de fructe şi seminţe, care aparţin unor specii de plante indigene şi exotice, cultivate în secţiile Grădinii Botanice.

În complexul de sere, într-un spaţiu special amenajat, sunt expuse 150 de soiuri de dovleci decorativi şi tigve, între care dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureţi vegetali, castraveti ţepoşi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanţă ornamentală, alimentară şi medicinală.

Sunt expuse numeroase exemplare de varză alimentară şi decorativă, reunite într-o colecţie ce include 93 de taxoni, între care sunt prezentaţi hibrizi noi, care sunt introduşi în colecţie începând cu acest an: ‘Crane Ruby’, ‘Crane Feather King’, ‘Crane Feather Queen’, ‘Crane Ruffle’, ‘Glamour’, ‘Maribor’, ‘Chidori Red sau ‘ Chidori White’“, a menţionat directorul Grădinii Botanice, prof.univ.dr. Cătălin Tănase, pentru sursa citată.

“Grădina cu tematică asiatică”

Pe lângă toate standurile care sunt amenajate de personalul Grădinii Botanice cu material vegetal cultivat în secţiile exterioare, terenuri experimentale, sere şi solarii, expoziţia aflată la ediţia a XLVII-a deschide pentru prima dată şi “Grădina cu tematică asiatică”, care prezintă zeci de specii de plante, arbori şi arbuşti din Japonia, China şi Coreea.

“Proiectul cu amenajarea Grădinii cu tematică asiatică l-am iniţiat în anul 2019, plantările au continuat timp de patru ani, iar în această toamnă, cu prilejul expoziţiei, am decis inaugurarea acestui spaţiu, ca un nou obiectiv pentru vizitatori.

Este amenjat şi un chioşc vegetal de inspiraţie asiatică, lac şi cascadă, plante foarte rare din spaţiul asiatic, magnolii, cireşi, cornus kousa, arţari, hortensii, irişi din Asia, trandafiri speciali care nu se întâlnesc la noi”, a menţionat Cătălin Tănase.

Precizăm că preţul unui bilet la “Flori de toamnă” este de 20 lei, respectiv 15 lei biletul pentru studenţi şi pensionari, dar şi pentru grupuri formate din cel puţin 10 persoane, şi 5 lei biletul pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însoţitorii, profesori şi părinţi). Fotografiatul este liber.

Secţiile exterioare şi serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 19 noiembrie, zilnic, între orele 9.00 – 17.00.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol