10 decembrie 2023, 16:30

Pericolul nebănuit care vine de la grătar

Medicii din Austria fac apel la populație să nu facă grătar în încăperi închise. Cresc temperaturile, cresc și accidentele cu monoxid de carbon.

În timp ce la Viena se pune accentul în primul rând pe cazanele pe gaz și pe unitățile de aer condiționat, medicii tirolezi atrag, de această dată, atenția asupra pericolului accidentelor la grătar.

Uwe Klingkowski și Benoit Bernar de la Departamentul de Pediatrie și Medicina Adolescentului de la Spitalul Universitar Innsbruck au făcut apel la ceilalți medici să testeze pacienții cu simptome neclare pentru o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon.

„Simptomele nespecifice care nu pot fi explicate pot fi provocate de intoxicație cu CO”, a remarcat Klingkowski. Simptomele pot fi „stări neclare de confuzie, pierderea bruscă a conștienței, probleme cardiovasculare, dureri de cap sau convulsii”, a spus directorul medical al secției de terapie intensivă pediatrică.

O verificare cu dispozitive simple de măsurare a saturației în oxigen nu poate detecta intoxicația cu monoxid de carbon, scrie Tiroler Tageszeitung.

Concentrația de monoxid de carbon din organism poate fi determinată în mod fiabil doar printr-o analiză a gazelor din sânge, în care o cantitate foarte mică de sânge este analizată în câteva minute.

Tratamentul are loc apoi cu o doză mare de oxigen, deoarece doar o presiune parțială crescută a oxigenului înlocuiește monoxidul de carbon. Mai mult, există posibilitatea camerei de presiune, în care o presiune parțială și mai mare a oxigenului este posibilă prin creșterea presiunii ambientale, a spus Klingkowski.

Motivul apelului celor doi medici a fost un incident în care familie a făcut un grătar și, din cauza vremii, l-a mutat în garaj. Ușa a rămas închisă în timpul mesei.

Mai multe persoane au fost transportate la spital cu simptome de intoxicare – între acestea se aflau doi copii și o femeie însărcinată.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor și inodor. Dacă intră în sânge prin plămâni, se leagă – pentru a spune simplu – de celulele roșii din sânge și împiedică transportul oxigenului în organism.

Organismul se sufocă în interior, buzele nu se învinețesc. Simptomele intoxicației ușoare cu monoxid de carbon includ dureri de cap, amețeli și simptome asemănătoare gripei.

Dacă apar astfel de simptome, ești sfătuit să ieși imediat din încăpere și să suni la Salvare și Pompieri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol