10 decembrie 2023, 3:03

Grecia, afectată de „cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE”

Grecia se confruntă cu „cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează Agerpres, citând AFP.

Balasz Ujvari a subliniat totodată că cele 27 de țări membre ale blocului comunitar au mobilizat în prezent aproape jumătate din mijloacele aeriene europene comune .

11 avioane și un elicopter din flota europeană au fost trimise pentru a ajuta statul să lupte împotriva flăcărilor în Parcul Național Dadia, situat în nord-estul țării, alături de peste 400 de pompieri.

18 trupuri carbonizate, despre care se crede că sunt ale unor migranți, au fost găsite în pădure. În regiune, nu sunt localnici dați dispăruți, potrivit Al Jazeera.

Izbucnit în urmă cu 11 zile, incendiul devastează pădurea din acest parc inclus în rețeaua europeană „Natura 2000”, cunoscut pentru faptul că adăpostește numeroase păsări de pradă.

Stihiile se întind pe un front cu o lungime de aproape 10 kilometri și nu pot fi controlate, a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor eleni.

Grecia s-a confruntat cu numeroase incendii de vegetație în această vară, pe care guvernul de la Atena le atribuie schimbărilor climatice.

UE dispune de o flotă de 24 de avioane și patru elicoptere furnizate de statele membre pentru a lupta împotriva incendiilor din interiorul uniunii și din țările vecine. Blocul comunitar încearcă să creeze și o escadrilă aeriană autonomă, finanțată de UE și compusă din 12 aparate de zbor, care va deveni complet operațională până în 2030.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol