14 martie 2024, 13:37

Grecia aprobă noua lege a animalelor de companie: sunt interzise abandonul, abuzul, rănirea sau otrăvirea

Parlamentul grec a aprobat noua lege privind proprietatea animalelor de companie. Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că va crea reguli, astfel încât niciun animal ”să nu fie abandonat sau abuzat”.

Grecia se schimbă și adoptă, în cele din urmă, un cadru juridic modern pentru protecția animalelor de companie”, a declarat Mitsotakis pe contul său de Twitter, înainte de votul din Parlament.

În aprilie 2020, premierul a adoptat un câine fără stăpân. De atunci, Mitsotakis susține cauza animalelor de companie abandonate.

Grecia are primul și singurul președinte în funcție care a decis să adopte o pisică abandonată

Peanut a intrat în viața noastră! El ne-a ales când în urmă cu două săptămâni am vizitat Asociația Ilioupoli pentru bunăstarea animalelor cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor Maidanez. Deschideți brațele și salvați!” a scris, la acel moment, premierul Greciei.

Mitsotakis a urmat exemplul președintelui Greciei, Katerina Sakellaropoulou. Aceasta a decis să adopte o pisică abandonată numită Calypso, găsită de pe insula Karpathos. Pisica a devenit, astfel, prima felină adoptată vreodată de un președinte grec, în timp ce acesta din urmă era în funcție.

Noua lege prevede că abuzul asupra animalelor de companie va atrage amenzi mai stricte și va include acum acte precum abandonul, împușcarea, rănirea intenționată și otrăvirea

Printre prevederi, legea menționează înregistrările persoanelor care au fost condamnate pentru torturarea animalelor. Numele vor fi introduse într-o bază de date administrată de procuratura din Atena și vor fi trimise la Registrul pentru animale de companie. Prin urmare, aceste persoane nu vor mai putea fi înregistrate ca proprietari de animale de companie în viitor.

De asemenea, se înființează o bancă de analiză și stocare a ADN-ului. Astfel, dacă un animal este abandonat, proprietarul poate fi ușor localizat și poate fi penalizat în consecință.

Magazinele pentru animale nu vor mai avea posibilitatea de a vinde sau expune câini și pisici, iar vânzarea animalelor de companie va fi permisă numai de crescătorii și proprietarii autorizați

Principala schimbare adusă de noul proiect de lege este noua carte digitală de sănătate pentru toate animalele de companie. Actul va include un istoric medical complet și va fi accesibil atât de proprietari, cât și de veterinari.

Sunt interzise vânzările de pisici și câini la magazinele de animale de companie. Mai mult, va fi interzisă publicitatea de împerechere. Amenzile pentru publicarea unui anunț de împerechere vor fi triplate, atunci când nu se face referire la numărul unic de microcip al ID-ului animalului de companie și la noua licență de reproducere.

Vânzarea animalelor de companie va fi permisă numai de crescătorii și proprietarii autorizați. Taxele pentru adopția animalelor de companie vor fi interzise, ​​cu excepția costurilor de transport și tratament medical.

Castrarea/sterilizarea va deveni obligatorie pentru toți proprietarii, cu unele excepții medicale

Crescătorii autorizați vor fi amendați cu 2.000 de euro dacă împerechează un singur animal de peste șase ori. Crescătorii amatori vor fi, de asemenea, supuși unor reguli restrictive noi.

Sterilizarea trebuie făcută în termen de șase luni de la achiziționarea animalului de companie, dacă animalul are mai mult de un an. În cazul achiziționării unui animal cu vârsta mai mică de un an, sterilizarea are loc în primele șase luni de la finalizarea primului an. Acest termen poate varia în funcție de rasa animalului și de alte caracteristici specifice, după o opinie veterinară aprofundată.

Castrarea nu este obligatorie pentru animalele pentru care a fost trimisă o probă de material genetic (ADN) la Laboratorul pentru conservarea și analiza materialului genetic.

Amendă de 1.000 de euro pentru proprietarii care refuză sterilizarea animalului

În cazul în care proprietarul animalului nu își sterilizează animalul de companie sau nu trimite o probă de ADN, se va aplica o amendă de 1.000 de euro. În plus, proprietarului i se va acorda o perioadă de trei luni pentru a steriliza sau trimite o mostră de material genetic al animalului. În cazul în care acest termen va trece fără acțiune, amenda va fi aplicată din nou.

În cele din urmă, va fi introdus un nou registru național al animalelor de companie. Aici vor trebui înregistrate toate animalele, fie deținute, fie fără stăpân. Sunt incluse și animalele de companie destinate adopției. De asemenea, asociațiile pentru protecția animalelor, medicii veterinari, crescătorii și adăposturile vor trebui să se înregistreze.

Pentru a încuraja proprietarii să aibă mai multă grijă de animalele de companie, proiectul de lege introduce stimulente de către municipalități, cum ar fi reducerea impozitelor municipale cu până la 10%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol