30 mai 2024, 16:10

Grecia, în izolare. Eu îți scriu un SMS, tu mă lași apoi să ies

Grecia va intra în izolare începând de sâmbătă, timp de trei săptămâni, a anunțat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis în cadrul unei conferințe video, subliniind necesitatea de a opri al doilea val epidemic care lovește țara. Măsurile contra progresului scăpat de sub control al epidemiei sunt în acord cu seria de restricții adoptate în restul Europei.

„A fost o decizie dificilă”, dar „trebuie luate măsuri timp de trei săptămâni pentru a învinge al doilea val”, a spus premierul. Grecii nu vor putea să-și părăsească locuințele decât după ce primesc o autorizatie prin SMS, pe telefonul mobil.

Cât timp va dura izolarea

Izolarea începe sâmbătă, ora locală 06:00, şi ține până la 30 noiembrie. Vor fi închise toate centrele comerciale cu excepţia magazinelor alimentare, farmaciilor, benzinăriilor şi şcolilor primare.

Între orele 21:00 şi 05:00 dimineaţa va fi instaurată interdicţia de circulaţie. Vor putea ieşi pe stradă doar acele persoane care pot dovedi că fac acest lucru din motive de serviciu.

Mitsotakis a justificat această măsură prin creşterea exponenţială a cazurilor de COVID-19 din ultimele zile – 10.000 de contagieri în cinci zile – care a determinat o creştere importantă a spitalizărilor şi a internărilor la secţiile de terapie intensivă.

„Dacă vom continua astfel, presiunea asupra sănătăţii publice va fi de nesusţinut în următoarele 15 zile”, a spus liderul conservator la o conferinţă de presă.

Un SMS pentru a putea părăsi locuința

Pentru a părăsi locuința, grecii trebuie să indice motivul și ora prin SMS, apoi să obțină aprobarea de la autorități, de asemenea, prin SMS.

Spre deosebire de prima izolare impusă timp de șase săptămâni, la sfârșitul lunii martie, „grădinițele și școlile primare vor rămâne deschise”, a spus premierul.

Educația la distanță va fi reluată pentru licee și universități, cele din urmă funcționând deja online.

Record de cazuri de COVID-19

Grecia a înregistrat miercuri un nou record de cazuri, cu 2.646 de contagieri într-o singură zi, cu aproape o mie de cazuri mai mult decât în ziua precedentă, după ce marţi a fost considerată cea mai neagră zi de la începerea pandemiei.

Cifra totală a cazurilor a ajuns în Grecia la 46.892 iar cea a deceselor la 673, după ce au fost raportate 18 noi decese în ultimele 24 de ore.

În prezent în ţară sunt disponibile în total 1.013 de paturi la terapie intensivă, dintre care 698 sunt deja ocupate. Dintre cele 348 de paturi cu unitate de oxigen rezervate pacienţilor cu COVID-19, 220 sunt ocupate (63 %). În regiunea Attica a capitalei, procentul de ocupare este de 72 %.

Premierul Mitsotakis a promis că statul îi va sprijini financiar pe toţi cetăţenii afectaţi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol