25 aprilie 2024, 9:31

Grecia își ia măsuri de prevenție: nu mai primește sârbi, din cauza revenirii infectărilor. La Belgrad este stare de urgență

Grecia a anunţat – duminică – faptul că îşi închide frontiera pentru cetăţenii din Serbia până la 15 iulie, din cauza unui focar de COVID-19 în această ţară, anunță ekathimerini.com.

Serbia a declarat vineri stare de urgenţă în capitala Belgrad, după ce aici s-a înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor de infecţii cu noul coronavirus din aprilie încoace.

Date epidemiologice au impus decizia

Grecia a luat decizia de a-şi închide graniţa pentru cetăţenii sârbi, după ce a analizat date epidemiologice, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Aristotelia Peloni.

Cu toate astea, luni dimineață la prima oră, Grecia a permis câtorva zeci de autovehicule înmatriculate în Serbia să intre pe teritoriul său pe la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, dinspre Bulgaria. Măsura instituită la adresa cetățenilor sârbi intrase în vigoare la ora 06:00, scrie keeptalkinggreece.com.

Sute de sârbi erau, de fapt, blocați la graniță, pentru că decizia în ceea ce-i privea a venit pe neașteptate, în cursul serii.

Pe timpul nopții se formaseră cozi de aproape 10 kilometri la Promachonas, iar sârbii care porniseră deja la drum și ajunseseră în apropierea graniței erau, practic, blocați.

I-au lăsat să treacă

Cu puțin timp înainte de ora 07:00, șoferii autovehiculelor din Serbia au blocat intrarea în vamă, provocând probleme și altor cetățeni din țări precum Bulgaria, România și Polonia, dar chiar și grecilor care veneau din Germania, care doreau, la rândul lor, să treacă frontiera bulgaro-elenă, scrie sursa citată.

Ca să poată rezolva problema și să deblocheze situația, vameșii greci au decis să îi lase să treacă pe sârbii blocați la graniță.

Postul public de televiziune ERT TV a transmis că 105 vehicule din Serbia au intrat astfel în Grecia.

Toți pasagerii au fost testați

Toți pasagerii au fost testați pentru COVID-19 și sunt obligați să se auto-izoleze în așteptarea rezultatelor testelor, mai scrie keeptalkinggreece.com.

Serbia și Grecia nu au graniță comună, iar sârbii trebuie să străbată Bulgaria sau Macedonia de Nord pentru a ajunge în sud, la Kulata.

Grecia, care a înregistrat mai puţin de 200 de decese din cauza COVID-19, a lansat o campanie de stimulare a turismului, domeniu ce asigură un sfert din Produsul său Intern Brut.

La sosire, călătorii primesc un cod de bare după ce completează un formular în care acestora li se cere să precizeze ţara de origine şi ţările pe care le-au vizitat în ultimele două săptămâni.

Aproximativ 6.000 de teste sunt efectuate zilnic aleatoriu printre călătorii care intră în ţară.

Precizări și de la MAE român

Coloana de mașini care așteaptă luni după-amiază să intre în Grecia, la singurul punct de frontieră deschis între Bulgaria și Grecia se întinde pe aproximativ 3 kilometri, iar timpul de așteptare este în jur de o oră și jumătate, potrivit ultimelor informații transmise de Ministerul român de Externe.

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la fața locului, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 1 oră și 30 de minute.
Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaționale și trei puncte de testare pentru infecția cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor și efectuarea testării este de aproximativ 3-4 minute.
MAE precizează că în cursul dimineții blocajele au fost determinate și de decizia autorităților elene de a nu mai permite intrarea pe teritoriul Greciei a cetățenilor sârbi.
Ca și în zilele anterioare, reprezentanți ai CG Salonic sunt prezenți în punctul de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul, iar autoritățile române continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare, mai spune MAE.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol