12 septembrie 2022, 17:41

Grecia devine Hollywood-ul Europei și găzduiește turnaje de amploare

Grecia devine Hollywood-ul Europei, destinația preferată de film european a industriei cinematografice, pentru producții de ultimă generație. În țara din sud-estul Europei tot vin echipe de film de la Hollywood și vedete, al doilea an consecutiv, datorită implementării în timp util a protocoalelor stricte de siguranță și a introducerii unui sistem de stimulente financiare.

Gigantul de streaming Netflix conduce această tendință. Platforma alege cele mai bune locuri de filmare din Grecia, sprijinind două proiecte în calitate de distribuitor:

  1. „Knives Out 2”, cu Daniel Craig, turnat pe insula greacă Spetses;
  2. primul film complet realizat în Grecia, thriller-ul de acțiune „Beckett” prezentat la cel de-al 74-lea Festival de Film de la Locarno (Elveția).

 

În plus, Antonio Banderas și Kate Bosworth filmează în Salonic thrillerul noir „The Enforcer”, pentru Millennium Media. Apple TV Plus se pregătește să se întoarcă la Atena pentru al doilea sezon al dramei despre spionajul israelian „Teheran”. Viitorul thriller științifico-fantastic al lui David Cronenberg, „Crimes of the Future”, a început turnajul în Grecia în august. Lista proiectelor continuă în sezonul de toamnă și în 2022.

Potrivit Centrului Național pentru Media și Comunicare Audiovizuală (EΚOME), anul 2020 a fost o etapă importantă în dezvoltarea programului grecesc de sprijin financiar, care a fost construit și îmbunătățit treptat încă din 2017. Cu sprijinul Ministerului Guvernării Digitale, EKOME a menținut programul pe deplin operațional pe tot parcursul pandemiei, i-a garantat continuitatea și s-a asigurat că toate companiile de producție străine au fost informate despre funcția sa neîntreruptă și despre protocoalele de siguranță pentru filmări în Grecia.

Până la jumătatea lunii aprilie 2021, programul pentru producțiile audiovizuale a primit 166 de cereri pentru finanțarea de lungmetraje, seriale TV, documentare, filme de animație și jocuri digitale. Dintre acestea, au fost aprobate 125 de proiecte, investiția totală în țară fiind de 127 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile publice erau de așteptat să ajungă la 46 de milioane de euro. Peste 31.000 de angajați au lucrat în aceste proiecte și peste 150 de locuri din Grecia au fost folosite în filme.

Foto: Municipalitatea Atenei


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol