21 mai 2024, 0:34

Greenpeace acuză IKEA că distruge pădurile străvechi din România. Pe listă s-ar mai afla și Polonia sau Slovacia

Organizația de mediu Greenpeace acuză retailerul suedez de mobilier IKEA că distruge pădurile străvechi din România pentru a produce mobilă. IKEA neagă acuzațiile, susținând că nu utilizează lemn din aceste păduri valoroase.

Organizația de mediu Greenpeace afirmă că echipele sale au urmărit traseul lemnului provenit din pădurile din România până la mai mulți producători care lucrează pentru IKEA.

Ciprian Găluşcă, activist de mediu, Greenpeace România: Am utilizat sistemul de trasabilitate a lemnului, un sistem public creat de Ministerul Mediului, și am analizat datele GPS de la camioanele care încărcau lemn din pădure și îl transportau către partenerii IKEA, adică producătorii de mobilă.

Greenpeace acuză IKEA că nu se oprește doar la lemnul din România.

Robert Cyglick, directorul campaniei pentru biodiversitate Greenpeace: Distrugerea nu se limitează doar la România, ci are loc și în Slovacia și în Polonia. Monitorizăm această situație pas cu pas. În acest moment, ne-am dorit să subliniem distrugerea care are loc în acest habitat frumos şi atât de biodiversificat.

Greenpeace susține că atât firmele cât și autoritățile române nu vor să identifice pădurile ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile.

Doar 2,4%, echivalentul a 1.700 km2, din pădurile Carpaților sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere de către statul român.

Robert Cyglick, directorul campaniei pentru biodiversitate Greenpeace: Există păduri neatinse care ar trebui protejate. Din păcate, pădurea de aici, a fost deja distrusă.

Ca răspuns la acuzaţiile făcute de grupul ecologist, Ikea a spus că nu folosește lemn din pădurile vechi protejate pentru produsele lor și că practicile lor de aprovizionare sunt legale și respectă atât reglementările locale, cât și cele ale UE.

Sursa TVR INFO


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol