20 aprilie 2024, 13:41

Greenpeace lansează aplicația Forest Guardians. De azi te poți implica și tu în salvarea pădurilor

Greenpeace Romania a lansat ”Forest Guardians”, aplicatie care permite utilizatorilor să se implice în salvarea pădurilor virgine, prin identificarea și raportarea tăierilor ilegale către autorități. Aplicatia ”Forest Guardians” este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady.

Aceasta este gratuită și poate fi utilizată de către utilizatorii Android, urmând să fie lansată și varianta iOS. România deține cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăieste inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă, potrivit Greenpeace.

“Greenpeace România acționează pentru identificarea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, cele mai valoroase păduri ale țării noastre și parte din istoria şi identitatea noastră culturală. Aceste păduri, pe care le-am numit Ținutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evoluție și sunt în pericol de a fi distruse din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. În ciuda eforturilor depuse de ONG-urile de mediu din România și a presiunii exercitate de societatea civilă în ultimii ani, Ministerul Apelor și Pădurilor, autoritatea responsabilă de protejarea pădurilor virgine, nu a efectuat un inventar al acestor păduri, deci nimeni nu știe cu exactitate câte și unde sunt. Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să identifice și să protejeze pădurile virgine si cvasivirgine din România!”, a declarat Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România, conform National Geographic.

“Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, adaugă Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România, potrivit sursei menționate anterior.

ONG-ul împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania și Universitatea Al. I. Cuza din Iași au lansat anul trecut harta potentialelor păduri virgine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol