26 septembrie 2023, 22:31

Greva din învățământ continuă. Sindicaliștii au refuzat oferta de creștere a salariului cu 1.000 de lei brut, de la 1 iunie

Greva din învățământ continuă. Sindicaliștii au refuzat oferta de creștere a salariului cu 1.000 de lei brut, de la 1 iunie, urmată de alte majorări etapizate. Guvernul spune că va adopta ordonanța în acest sens, în ședința de joi.

Liderii sindicatelor din Învățământ anunță că membrii de sindicat au respins oferta guvernului privind creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și auxiliar și cu 400 de lei pentru cel nedidactic, urmată de alte majorări. Au anunțat că greva continuă.

La câteva zeci de minute după declarațiile făcute de reprezentanții sindicaliștilor, guvernul a transmis că va adopta, totuși, ordonanța de urgență în ședința de joi, 1 iunie. În informarea de presă, a scris că face “un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”.

Guvernul va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din creşterea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat al Executivului.

Măsurile incluse în ordonanţa de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Anunţul Guvernului a venit în urma întâlnirii pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca au avut-o la Palatul Victoria, miercuri, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Totodată, pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol