4 iunie 2023, 13:45

Grevă spontană la CFR. Ce se întâmplă cu trenurile

Ziua de luni a început cu o grevă spontană la CFR.

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a transmis motivele oamenilor.

Angajații care se ocupă cu repararea locomotivelor sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor și nu mai au bani pentru cheltuielile de zi cu zi.

Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența. Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească. Toți CFR-iștii sunt în unități între 8.00 și 10.00, așteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România. Peste tot, în UE, în 201, țările s-au lăudat cu infrastructură modernă și cu trenuri noi care circulă cu viteză. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri și proiecte pentru celelalte două treimi și nu s-a făcut nimic„, a declarat liderul sindical, potrivit digi24.ro.

El a spus că momentan trenurile circulă după orarul stabilit, dar că, dacă cei care repară locomotivele vor mai opri lucrul, nu vor mai fi locomotive pentru trenuri și nu se va mai putea circula.

Potrivit redactorului Radio România Actualități Alexandru Lancuzov, legea privind statutul personalului feroviar ar mări cu 30% salariile celor 50.000 de ceferiști, dar actualul Guvern a amânat aplicare ei, așa cum a procedat și fostul Executiv, scrie RADOR.

UPDATE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, spunând că a avut discuţii cu directorii generali şi economici de la CFR, iar de anul viitor toate companiile, fie că este vorba despre CFR Infrastructură, CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un „proces de eficientizare economică, în acord cu PNRR”.
  • „Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem.
  • Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR.
  • Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile, și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”, susține Grindeanu.

sursa foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol