19 aprilie 2024, 16:52

Gripa aviară, următoarea criză mondială?

În fiecare toamnă, aproximativ o jumătate de miliard de păsări migratoare zboară prin Israel în drumul lor din Europa rece către Africa cea caldă. Mii de păsări rămân aici toată iarna. În fiecare an, unele dintre păsările în vizită aduc cu ele gripa aviară.

După ce contractează virusul probabil în zonele lor de reproducere din nordul Europei și din vestul Asiei, păsările vizitatoare infectează adesea rațele și gâștele din Israel.

Anul acesta, pentru prima dată, berzele comune migratoare iau gripa. Lucrătorii Autorității Naturii și Parcurilor din Israel au colectat deja aproximativ 5.200 de carcase de berze în Parcul Natural Agamon Hula Lake din Galilea Superioară, unde până la 40.000 de berze petrec iarna. Parcul, plin de obicei de observatori de păsări și de școlari în timpul sezonului de migrație, este închis publicului în timpul operațiunii de curățare.

Deoarece berzele se odihnesc în grupuri aglomerate, infecția se răspândește ca un incendiu. Virusul s-a răspândit la fermele de găini de ouă și curcani, ceea ce a determinat Serviciul Veterinar al Ministerului Agriculturii să declare stare de urgență. Aproximativ 560.000 de găini ouătoare și 90.000 de curcani au fost omorâți, inclusiv toate găinile din satul Margaliot, producător de ouă, la o jumătate de oră nord de Valea Hula.

Gripă aviară fără precedent

Gripa aviară s-a răspândit în 2021 nu numai în Israel, ci și în alte 40 de țări europene, africane și asiatice, deoarece păsările infectate transportă virusul pe ruta de migrație. Marea Britanie și Țările de Jos au fost deosebit de puternic afectate. Virușii asiatici H5 – detectați pentru prima dată în 1996 la gâștele chinezești – ar putea deveni mai agresivi și poate că există o legătură cu schimbările climatice.

Focarele încep de obicei în octombrie și se termină în aprilie. În acest an, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) cu sediul la Paris a început să primească rapoarte de gripă aviară în mai. Primele cazuri au ajuns în Israel în octombrie 2021, odată cu începerea sezonului de migrație.

În regiunile afectate, gripa aviară se răspândește de la păsările sălbatice la fermele de păsări, pe pantofii oamenilor și anvelopele mașinilor care au trecut prin excremente de păsări infectate.

Cea mai bună protecție este biosecuritatea. Alte practici includ:

  • schimbarea, acoperirea sau dezinfectarea încălțămintei și îmbrăcămintei la intrarea și ieșirea din cotețe;
  • evitarea transferului păsărilor de la o fermă la alta;
  • împiedicarea păsărilor sălbatice să intre în cotețe;
  • distanțarea cuștilor cu animale.

 

OIE a îndemnat țările membre să „implementeze măsuri stricte de biosecuritate în ferme, în comerț și pe piețele de păsări vii, pentru a preveni răspândirea bolii”.

Oamenii pot lua gripa aviară?

Este posibil, dar rar, ca gripa aviară să infecteze oamenii. OIE spune că doar „contactul prelungit și apropiat cu păsările infectate” pune în pericol oamenii.

Deși rare, din 2003, aproximativ 800 de infecții umane cu virusuri gripale H5N1 au fost raportate de către Organizația Mondială a Sănătății, în primul rând în țări din Asia, Africa, Europa și Orientul Apropiat.

Caracteristica unică a virusului este schimbul de material genetic între diferite tulpini virale, generând o nouă tulpină care este mai violentă și se poate răspândi foarte mult între oameni.

Se recomandă ca oamenii să evite păsările sălbatice și să le observe doar de la distanță, să evite contactul cu păsările domestice (păsări de curte) care par bolnave sau au murit și să evite contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.

Sursa: Israel21C


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol