21 iunie 2024, 5:07

Grup de luptă NATO în România, sub comanda Franței

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri că miniștrii Apărării din statele membre NATO „au decis să dezvolte opțiuni pentru întărirea apărării NATO, inclusiv stabilirea de grupuri de luptă în Europa de Sud-Est”.

El a adăugat într-o conferință de presă că aliații „au salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup în România”.

„Miniştrii au decis să dezvolte opţiuni pentru a întări şi mai mult apărarea şi descurajarea NATO, inclusiv să ia în considerare înfiinţarea de noi grupuri de luptă ale NATO în centrul, estul şi sud-estul Europei”, le-a spus secretarul general al NATO jurnaliştilor după încheierea reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate, la Bruxelles.

„Comandanţii noştri militari vor stabili acum detaliile şi vor raporta în termen de săptămâni”, a adăugat el.

Grupuri noi de luptă, dacă vor fi aprobate, vor fi desfăşurate în România şi în regiunea Mării Negre, a precizat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Diplomaţi citaţi de Reuters susţin că grupuri de luptă ar putea fi înfiinţate în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, în ceea ce ar fi cea mai mare schimbare în postura militară a NATO după ce Alianţa a mutat trupe în ţările baltice şi Polonia după anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014.

„Ne-am sporit într-un mod defensiv prezenţa în est şi luăm în considerare să o sporim şi mai mult. România este gata să găzduiască un grup tactic, Franţa este gata să-l comande, şi mai mulţi aliaţi vor să participe la această forţă multinaţională, dar nicio decizie definitivă nu a fost luată”, a mai spus Stoltenberg, potrivit AFP.

Secretarul general al NATO a spus că „Rusia a demonstrat voinţa de a utiliza forţa pentru a constrânge alte ţări”.

„Noua normalitate este că Rusia a demonstrat că este cu adevărat dispusă să conteste principiile fundamentale ale securităţii noastre, dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege calea”, a adăugat el.

Chiar dacă trupele ruse se vor retrage acum, evenimentele recente au arătat că NATO trebuie să ia în considerare schimbări pe termen lung în distribuţia sa de forţe în Europa, a apreciat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

El a precizat însă că NATO poate dovedi faptul că Rusia nu şi-a retras trupele de la frontierele Ucrainei cu imagini din satelit. „Informaţiile pe care le prezentăm sunt confirmate şi de surse deschise, de imagini provenite de la sateliţi comerciali”, le-a spus Stoltenberg jurnaliştilor.

NATO are desfăşurate în prezent patru unităţi de luptă multinaţionale cu un efectiv de circa 5.000 de militari în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, conduse de SUA, Germania, Canada şi Marea Britanie. Ele sunt menite să le asigure timpul necesar pentru a ajunge la linia frontului trupelor NATO suplimentare în caz de necesitate.

Diplomaţii citaţi de Reuters susţin că patru noi unităţi cu un efectiv total de circa 4.000 de militari ar putea fi staţionate în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a spus că Republica Cehă ar putea fi parte a grupului de luptă din Slovacia, dar a precizat că discuţiile sunt abia la început.

Praga a refuzat să confirme sau să nege eventuala sa implicare. „Dacă Republicii Cehe i se cere o anumită formă de asistenţă, guvernul şi parlamentul vor decide”, a precizat Ministerul Apărării din Republica Cehă.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol