8 iunie 2023, 16:03

Guvernul demontează o dezinformare din Pravda: România nu are militari în Moldova. Presa rusă susținea că România vrea să atace Transnistria

România nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciții sau alte forme de instruire în comun cu militari din Republica Moldova, precizează Guvernul României. Executivul demontează astfel o dezinformare publicată în Pravda. Publicația rusă a susținut că „România intenționează să atace Transnistria, apoi să anexeze R. Moldova”.

„În perioada curentă, Armata României nu are militari în Republica Moldova pentru a participa la exerciții sau alte forme de instruire în comun cu militari din Republica Moldova. Ministerul Apărării Naționale face aceste precizări în contextul în care o publicație de limba rusă a publicat informații false potrivit cărora ”România intenționează să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova, menționând că deja pe teritoriul Republicii Moldova au fost dislocați militari români.”
Nu există nici o decizie și nu este analizată ipoteza constituirii în România a unor tabere de instrucție pentru militarii ucraineni”, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.

În ceea ce privește proiectul de lege care ar permite donarea, din resursele armatei, de echipamente militare către Ucraina, acesta se află în analiză. Guvernul va lua o decizie după finalizarea acestei analize, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă vor exista și în România tabere de instrucție, premierul a răspuns: „Nu există acest lucru. Nu am luat în analiză acest subiect”.

Referitor la o posibilă legătură între consemnarea la sol a avioanelor MiG ale Armatei Române și informația potrivit căreia Forțele Aeriene Ucrainene au în prezent mai multe aparate de zbor decât aveau la începutul războiului, prim-ministrul a declarat: „Nu! Absolut deloc. Am primit informarea de la Ministerul Apărării Naționale pe marginea acestei decizii, este vorba de continuarea elementelor de analiză tehnică a aeronavelor MiG-21. Ele nu au fost scoase din uz, se dorește să se finalizeze și să existe o decizie pe baze tehnice foarte bine fundamentate, astfel încât să asigurăm pe deplin siguranța zborului”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol