România este solidară cu #Ucraina. În aceste zile, autoritățile române, societatea civilă și cetățenii s-au mobilizat exemplar şi oferă sprijin persoanelor din Ucraina care caută refugiu în România. Umanitatea și solidaritatea sunt cuvinte cheie!
Guvernul României pune la dispoziție platforma “Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” prin care ofertele de asistență umanitară în sprijinul refugiaților din Ucraina sunt centralizate pentru o acțiune eficientă. Persoanele fizice, juridice și organizațiile care doresc să sprijine această acțiune umanitară pot completa chestionarul.
Pentru a integra eficient eforturile de acordare a asistenței umanitare refugiaților și persoanelor relocate din Ucraina, Guvernul României a anunțat că la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului va funcționa un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale.
“Platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă la acest link poate fi accesată, începând de astăzi, de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze”, arată Guvernul.
În prezent, peste 100 de oferte de sprijin au fost centralizate prin intermediul acestei platforme.
“Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă mulțumește voluntarilor, mediului privat, societății civile, organizațiilor și tuturor celor care participă la sprijinul pe care românii îl oferă cetățenilor ucraineni, greu încercați de agresiunea militară rusă!”, conchide sursa citată.
Totodată, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) își declară și ea solidaritatea față de Ucraina și pune la dispoziție spații de cazare, hrană, consiliere psihologică și facilitarea serviciilor medicale pentru 50 de studenți și cadre didactice din Ucraina, precum și pentru familiile acestora.
„Sunt momente dificile în care nu putem rămâne indiferenți față de tragedia studenților și colegilor noștri din Ucraina. Comunitatea academică a celei mai vechi Universități din România este pregătită să ofere, și de această dată, sprijinul umanitar de care vecinii noștri au nevoie”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC.
În campusul UAIC va funcționa, în cel mai scurt timp, un centru de colectare pentru alimente neperisabile, apă și pături. Luni, 28 februarie, UAIC va deschide un cont bancar în care membrii comunității noaste academice vor putea dona sume de bani care vor fi direcționate către ajutorarea refugiaților din Ucraina.
UPDATE
Potrivit unei informații de la Națiunile Unite, în România ar fi intrat, de la începutul conflictului din Ucraina, circa 47.000 de refugiați ucraineni.
Totodată, Polonia se confruntă cu un val de refugiați din Ucraina, acolo ajungând circa 150.000 de persoane, potrivit aceleiași surse, citate de Antena 3.
Sunt scene apocaliptice la Vama Siret, transmit corespondenţii Antena 3 aflaţi la locul de intrare a migranţilor. Sunt câteva mii de oameni care aşteaptă de 24 sau chiar 72 de ore să intre în România.
Sunt ucraineni, dar şi cetăţeni de alte naţionalităţi care vin în valuri din nordul ţării, fugind din calea războiului.
Sunt mii de maşini şi o aglomeraţie de nedescris. Oamenii sunt disperaţi, de dimineaţă încercând chiar să forţeze poarta de fier păzită de grănicerii ucraineni, pentru a intra în România.
Sunt femei cu copii mici în braţe care stau, de trei zile şi de trei nopţi, în frig, mulţi dintre ei nemâncaţi.
Județele în care pot găsi cazare și datele de contact
Refugiaţii ucrainieni care sosesc în judeţul Tulcea se pot caza temporar într-un centru special pregătit pentru aceștia în orașul Isaccea, scrie antena3.ro.
Site-ul antena3.ro face o copilație a ofertelor de cazare pentru refugiați, alimentând cu informații, pe măsură ce acestea se acumulează. Prezentăm, mai jos, pentru a ușura comunicarea, informațiile prezentate de antena3.ro:
Pot opta pentru acest centru cei care sunt în tranzit (cei care doresc să stea 1-2 zile, iar apoi să se îndrepte către alte orașe/ţări). Pentru refugiaţii care au nevoie de cazare pe o perioadă mai lungă, au fost puse la dispoziţie mai multe pensiuni din oraș.
Tot în Tulcea, refugiaţii pot fi cazaţi la Casa Filip, pensiune din comuna Sarichioi.
În judeţul Suceava, orașul Siret, refugiaţii au opţiunea de a fi găzduiţi la schitul din oraș, unde pot veni aproximativ 20-30 de persoane. Părintele din Siret a spus că va suplimenta numărul de locuri în cazul în care va fi nevoie. Tot în Siret, refugiaţii pot fi găzduiţi de Uniunea Ucrainenilor.
Transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România pe la Vama Siret
Refugiaţii care intră în România pe la Vama Siret beneficiază de transport gratuit atât ziua, cât și noaptea, către gări sau autogări cu autocare puse la dispoziţie de către firma de transport Romfour.
De asemenea, pentru cazare în zona Siret, refugiaţii pot apela la nr. de tel. 0741788788 ( Ion, persoană fizică, oferă ajutor refugiaţilor). Transport din Vama Siret către Iași – 0742959530.
Cazare oraș Milișăuţi, Suceava (Sala de sport Milișăuţi) – 0746189315.
Refugiaţii ucrainieni se pot caza la hotelul Mandachi din Suceava. Hotelul este plin în acest moment, însă va fi pusă la dispoziţie și sala de evenimente pentru a găzdui refugiaţi.
În judeţul Botoșani, refugiaţii pot fi cazaţi în hoteluri și pensiuni. De asemenea, pot fi găzduiţi în școli, săli de sport și cămine. Dacă va fi nevoie, va fi amplasată și o tabără mobilă pentru refugiaţi.
Cetăţenii ucrainieni care intră în România pe la Sighetu Marmaţiei pot fi cazaţi în săli de sport, internate și pensiuni. De asemenea, sunt și localnici care se oferă să primească refugiaţi.
Români care îşi pun la dispoziţie casele
– Poida Adrian (0736623525) – Bucureşti;
– Ciprian Zevedei (0731903035) – Filipeștii de Târg, județul Prahova;
– Petre Ursu (0736361226) – Clisura Dunării;
– Catalin Tiganuc (0721077925) – Bucureşti;
Centre regionale de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil
Pentru cei care solicită azil există în total 6 centre regionale de cazare și proceduri pentru solicitanţi de azil în România unde pot fi cazaţi solicitanţii de azil:
-București str. Tudor Gociu 24a
-Giurgiu Bd. 1907
-Galaţi Str. Săvineși 2
-Șomcuta Mare Str. Cetăţii nr. 1A
-Timișoara str. Armoniei 33
Pentru refugiaţii ucrainieni care sosesc în Suceava, ONG-ul “Fight for Freedom” pune la dispoziţie 2 spaţii de cazare. Unul este în municipiul Suceava, iar altul în satul Verești, aflat la 20 de km de Suceava. De asemenea, reprezentanţii ONG-ului spun că lucrează cu câţiva voluntari pentru a extinde spaţiile de cazare, precum și pentru a renova o clădire (parţial funcţională în acest moment) care va putea găzdui pană la 200-250 de refugiaţi.
Sursă: Andrei Varasciuc (Fight for Freedom)
Informare de la Departamentul pentru Situații de Urgență
16 microbuze de transport pentru persoane din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu au ajuns în Vama Siret din județul Suceava.
Nouă dintre acestea vor rămâne în vamă pentru transportul cetățenilor ucraineni către destinațiile dorite, iar trei au fost direcționate către tabăra mobilă, devenită complet operațională, încă de aseară, pe stadionul Siret. Celelalte mijloace de transport vor asigura alte misiuni din dinamica operativă.
‼️De asemenea, pentru gestionarea cu eficiență a potențialelor solicitări de sprijin, tabăra mobilă aparținând ISU Constanța va fi trimisă în județul Tulcea, la vama Isaccea.
‼️Totodată, 23 de pompieri militari din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență al județului Dâmbovița se vor deplasa în sprijinul colegilor și autorităților sucevene, cu un modul de tabără completă, bucătărie mobilă și generator.
‼️La acest moment, având în vedere fluxul înregistrat la vama Siret, din județul Suceava, este în curs de operaționalizare a doua tabără mobilă care va deservi nevoile de cazare ale cetățenilor sosiți din zona de conflict.
‼️Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor specifice și pentru a răspunde cu eficiență solicitărilor din dinamica unităților, în județele Suceava, Dâmbovița și Tulcea a fost crescută capacitatea operațională, astfel că turele de serviciu vor fi suplimentate cu personalul aflat în timpul liber.
Sursă foto : ISU Tulcea
Consiliul Județean Hunedoara este alături de refugiații din Ucraina: A elaborat un plan de măsuri pentru cetățenii ucraineni care intră în România
În contextul intensificării tensiunilor politice şi agresiunilor militare din Ucraina, Consiliul Județean Hunedoara a elaborat un plan de măsuri pentru a oferi sprijin cetățenilor ucraineni care intră, în aceste zile, în România pentru a fugi din calea războiului.
Luni, 28 februarie 2022, Consiliul Județean Hunedoara va fi convocat în ședință extraordinară în cadrul căreia, la propunerea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, va fi alocată suma de 100.000 de euro, bani care vor fi direcționați în județele care înregistrează fluxuri ridicate de refugiați, în sprijinul acestora.
„Situația este dramatică pentru acești oameni care fug din calea războiului. Nu putem sta pasivi și să ne limităm la a comenta despre ceea ce se întâmplă. Am luat legătura cu autoritățile care gestionează această criză și am fost informați că, la acest moment, există un surplus de produse la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Practic, pentru acești oameni sunt necesare măsuri mult mai complexe. De aceea, am decis să alocăm această sumă care să fie împărțită județelor de frontieră care primesc un număr mare de refugiați. Este un moment greu, în care trebuie să fim solidari cu acești oameni nevinovați. Îi rog pe toţi cei care pot veni în sprijinul familiilor de refugiaţi, cu camere pentru cazare şi o masă caldă, să ni se alăture”, a declarat, duminică, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Începând de luni, Consiliul Județean Hunedoara va centraliza toate spațiile de cazare pe care persoanele fizice și juridice le pot pune la dispoziția refugiaților. Informațiile care trebuie transmise în scris Consiliului Județean Hunedoara se referă la adresa exactă, numărul de persoane care pot fi găzduite (servicii complete de găzduire) și numărul de zile disponibile.
Informațiile despre spațiile de cazare disponibile pot fi transmise:
• Prin intermediul rețelei Facebook pe pagina oficială a Consiliului Județean Hunedoara.
De asemenea, în scurt timp, Consiliul Județean Hunedoara va comunica și conturile în care pot fi făcute donații pentru sprijinirea autorităților și organizațiilor care gestionează criza refugiaților.
Pe lângă sprijinul financiar oferit și centralizarea spațiilor de cazare disponibile pentru refugiați, Consiliul Județean Hunedoara va trimite în județul Tulcea, la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea:
• Două corturi de campanie cu o capacitate totală de aproximativ 80 de locuri, dotate cu paturi, pături, lenjerii, sisteme de încălzire, pentru cazarea temporară a refugiaților;
• Patru ambulanțe de prim ajutor cu 8 paramedici, aparținând Asociației SALVITAL Hunedoara a cărei activitate este finanțată de CJ Hunedoara, pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale.
• Două autocare pentru transportul refugiaților de la punctul de frontieră spre spațiile de cazare.
Acesta este un prim plan de măsuri urgente elaborat în sprijinul refugiaților din Ucraina, urmând ca, în funcție de evoluția situației de la punctele de trecere a frontierei și de dispozițiile președintelui Consiliului Județean Hunedoara, să fie adaptat.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol