15 iulie 2024, 23:45

Guvernul vrea să taie din gratuitățile ucrainenilor la CFR Călători și la operatorii feroviari privați pe teritoriul României

Guvernul vrea să taie din gratuitățile ucrainenilor la CFR Călători și la operatorii feroviari privați pe teritoriul României.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost postat, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind acordarea de gratuități și facilități cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, relatează clubferoviar.ro.

La data de 7 martie 2022, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 20 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, care modifică Ordonanța de urgență nr. 15/27 februarie 2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Apoi, pe 12 martie 2022 a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 privind acordarea de gratuități și facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care s-a aplicat în perioada 12 martie – 31 decembrie 2022.

Gratuitățile ucrainenilor la CFR Călători, doar în primele cinci zile de la intrarea în România

Cum valabilitatea actului normativ menționat a expirat, Guvernul vrea să vină cu o nouă reglementare, valabilă în acest an.

”Astfel, se propune ca, pe parcursul anului 2023, cetățenii străini și apatrizii care provin din Ucraina și intră în țară prin punctele de frontieră dintre Ucraina și România ori prin punctele de frontieră dintre Republica Moldova și România să beneficieze de transport gratuit cu mijloace feroviare și rutiere, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona granițelor cu Ucraina și Republica Moldova către localități de pe teritoriul țării sau către ieșirea din țară, spre alte state în afara celor menționate anterior”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Or, HG 337/2022 nu prevedea niciun interval maxim de timp în care refugiații din Ucraina se pot deplasa gratuit pe calea ferată pe teritoriul României. După cum se poate observa, acum aceste călătorii vor fi gratuite doar în termen de cinci zile de la intrarea în țară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol