4 august 2020, 0:02

Halloween – origini și tradiții. Cum este văzută sărbătoarea în România față de restul Europei

Halloween este sărbătorit în fiecare an pe 31 octombrie. Sărbătoarea își are originile odată cu vechiul festival Celtic din Samhain, când oamenii aprindeau focuri și purtau costume pentru a îndepărta fantomele.

Această zi marchează sfârșitul verii și recolta și începutul iernii reci și întunecate, o perioadă a anului care a fost adesea asociată cu moartea umană. Celții credeau că, în noaptea dinaintea noului an, limita dintre lumile celor vii și cei morți a devenit încețoșată. În noaptea de 31 octombrie au sărbătorit Samhain, când s-a crezut că fantomele celor morți s-au întors pe pământ.

În secolul al optulea, Papa Grigorie al III-lea a desemnat 1 noiembrie ca fiind un timp pentru a onora pe toți sfinții; în curând, Ziua tuturor Sfinților a inclus unele dintre tradițiile lui Samhain. Halloween-ul a evoluat într-o zi de activități cum ar fi trick-or-treat, sculptând jack-o-lanterne, adunări festive, îmbrăcăminte și mâncăruri dulci.

Pe măsură ce credințele și obiceiurile diferitelor grupuri etnice europene și ale indienilor americani au intrat în legătură, a început să apară o versiune distinctă americană a Halloween-ului. Primele festivități au inclus „petreceri de joacă”, evenimente publice organizate pentru a sărbători recolta, unde vecinii vor împărtăși povestiri despre morți, își vor spune averile, vor dansa și vor cânta.

Împrumutând din tradițiile irlandeze și engleze, americanii au început să se îmbrace în costume și să meargă acasă la casă cerând mâncare sau bani, o practică care în cele din urmă a devenit tradiția „trick-or-treat” de astăzi.

Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Acestea se obțin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, uneori se adaugă miez de nucă măcinată.

Cum este sărbătorit Halloween-ul în alte țări

Germania: Oamenii își ascund cuțitele pentru ca spiritele rele să nu le intre în casă. Tradiția de trick-or-treat era folosită pentru a îmbuna spiritele, despre care se credea ca au sentimentele rănite și fac zgomote.

Austria:  Unii oameni pun pâine, apă și o lampă aprinsă pe masă înainte de culcare în noaptea de Halloween. Pe vremuri, se credea că astfel de lucruri au puterea de a duce sufletele moarte înapoi în pământ. Pentru austrieci, noaptea de Halloween este considerată a fi plină cu energii cosmice puternice.

Belgia: Belgienii cred că aduce ghinion ca o pisica neagră să îți taie calea în seara de Halloween și că aduce ghinion în anul care vine dacă o astfel de pisică îți intră în casa. În noaptea de Halloween, belgienii au obiceiul de a aprinde lumânări în memoria rudelor moarte.

România

În România, Halloween-ul este sărbătorit în jurul mitului lui Dracula, dar noi avem o altă sărbătoare care cinsteşte morţii: Sâmbăta Morţilor.

Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, dar nu respectă întocmai tradiţiile originale. În preajma zilei de Halloween întâlnim şi în România, prin magazine, obiectele specifice (măşti, costumaţii, afişe, celebrii dovleci, etc ), însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween.  Halloween-ul este un prilej de petrecere și carnaval.

În România, sărbătoarea morților este Sâmbăta morților si are loc de două ori pe an. „Moşii de toamnă” sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie. Au loc slujbe, se împart pachete cu mâncare celor săraci și se aprind lumânări.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.