21 iunie 2024, 18:20

Hamas susține că a luat prizonieri soldați ai armatei israeliene

Mișcarea teroristă Hamas a afirmat că a luat „prizonieri” soldaţi israelieni în cursul unei ambuscade, sâmbătă, în tabăra Jabalia din Fâşia Gaza, ceea ce armata a negat, scrie AFP.

Forţele israeliene vizate se aflau într-un tunel din tabăra Jabalia şi „toţi membrii lor au fost ucişi, răniţi sau luaţi prizonieri”. Oamenii Hamas „le-au confiscat echipamentul militar” înainte de „a arunca în aer tunelul”, a afirmat purtătorul de cuvânt al aripii armate a mişcării  teroriste palestiniene, Abu Obaida.

De asemenea, a difuzat imagini cu un soldat târât la pământ şi prezentat ca fiind un soldat israelian capturat. Aceste imagini nu au putut fi imediat autentificate de AFP.

Armata israeliană a ţinut să „clarifice că nu a existat niciun incident în care un soldat a fost răpit”, fără a oferi detalii despre posibilii soldaţi ucişi sau răniţi.

Armata israeliană a continuat sâmbătă bombardamentele asupra Rafah, în pofida ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a opri imediat operaţiunile sale în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza de unde au fugit sute de mii de oameni.

În acelaşi timp, eforturile internaţionale au fost relansate pentru a se ajunge la un armistiţiu în războiul declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi pentru a obţine eliberarea a peste 100 de ostatici reţinuţi în teritoriul palestinian.


Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere o acţiune urgentă a guvernului cu scopul a obţine eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, după ce armata a recuperat corpurile a trei persoane răpite de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, scrie AFP.

Manifestanţii au păstrat un minut de reculegere în Piaţa Ostaticilor din Tel Aviv, în semn de omagiu adus ostaticilor decedaţi, potrivit unui corespondent al AFP.

Armata israeliană a declarat vineri că forţele sale au recuperat cadavrele a trei ostatici, Hanan Yablonka, Michel Nisenbaum şi Orión Hernández Radoux, în timpul unei operaţiuni efectuate la Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza.

„În câteva ore, îmi voi îngropa fratele de 42 de ani (…) Mă temeam de acest moment”, a declarat în cursul adunării Avivit, sora lui Hanan Yablonka.

„Frate, îţi promit că voi continua să ţip (…), să lupt şi să fac tot ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că toţi ostaticii se întorc acasă teferi şi nevătămaţi”, a adăugat ea. „Trebuie să-i scoatem din acest iad acum”, a insistat Avivit.

Corpurile altor patru ostatici decedaţi, Ron Benjamin, Yitzhak Gelerenter, Shani Louk şi Amit Buskila, au mai fost recuperate săptămâna trecută în Fâşia Gaza.

O altă manifestaţie pentru a cere alegeri anticipate şi demisia premierului Benjamin Netanyahu a avut loc, de asemenea, sâmbătă seara la Tel Aviv.

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, în urma unui atac pe teritoriul israelian al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

În acea zi, 252 de persoane au fost luate ostatice pe teritoriul palestinian. După un armistiţiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 121 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în teritoriul palestinian, care a făcut cel puţin 35.903 morţi, în principal civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernării Hamas.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol