23 aprilie 2024, 17:50

Haos la intrarea în Grecia. Se stă și 7 ore la vamă. Cine e de vină?

Dacă drumul spre Iad este pavat cu intenții bune, se pare că, în compensație, cel spre Paradis funcționează având la bază o logică asemănătoare și totuși inversă.

Este spectacol pe rețelele de socializare, dar cel mai mare show este tot în vamă. Turiștii români plecați în Grecia a trebuit să aștepte și 7 ore pentru a trece granița. Îi mai arde cuiva de concediu?

Conform Google Maps, dar și relatărilor de la fața locului, ieri, coada la punctul de frontieră Kulata-Promachonas se întindea pe 5-8 km.

Sute de români care au plecat în vacanță în Grecia au semnalat sâmbătă că au fost nevoiți să aștepte la coadă timp de câteva ore la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas.

Cauze sunt două

După cum bine știm, niciodată punctele de frontieră  dintre Grecia și Bulgaria nu au dat pe dinafară de prea multă eficiență. La acest lucru s-a adăugat și proximitatea grevei generale de joi, care a dat unele lucruri peste cap.

Pe de altă parte, și compatrioții noștri sunt în culpă. Poate că mulți sau aproape toți știau de adeverința de vaccinare, de testul RT-PCR în cazul celor ce nu au…dar au neglijat/nu au știut să completeze formularul de identificare a pasagerului, online, înainte de a pleca.

Ca urmare s-a stat din greu la coadă, nu conta dacă aveai toate formele completate.

Că așa e în barca pandemiei – dacă unul strănută, toți ceilalți încep să tușească.

Factor agravant – ieri a fost sâmbătă, oricum o zi grea pentru cei care vor să facă turism.

În final, spre dupa-amiază, după șapte ore de coadă s-a trecut, pur și simplu, doar cu buletinul.

„Bătaie de joc la cote maxime”

Evident că problema a generat reacții pe Facebook.

„Bătaie de joc la cote maxime, vaccinat, PLF completat, am ajuns în coada în jur de ora 13, iar pana în momentul de fata nici nu am ajuns la Omv-ul de la granița, deci mai am de așteptat cel puțin 3 ore. Am înaintat aproximativ 1,5 km în 4 ore și ceva. Problema este ca aceasta coada s-a mărit foarte mult, mi-am luat un punct de reper de unde am preluat eu coada, dar în momentul de fata coada este cu mult în spatele acelui punct de reper, nu se mai vede cu ochiul liber”, a scris unul dintre turiști.

Reacția autorităților

Ministerul român de Externe spune că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, operațiunile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu au completat înainte formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form). MAE mai spune că a cerut autorităților elene „să găsească soluții în cel mai scurt timp” care să permită fluidizarea traficului, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare”.

Ministerul de Externe a transmis sâmbătă seară că Ambasada României la Atena a cerut autorităților elene „să găsească soluții în cel mai scurt timp care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare”.

De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic au mers la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.

Intră pe net, completează PLF (Passenger Locator Form)!

MAE spune că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Grecia au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Formularul se completează accesând pagina de internet – https://travel.gov.gr.

 

Pentru a vedea care sunt regulile de călătorie în Grecia intră AICI

Românii care pleacă în Grecia trebuie să completeze un formular online, cu 24 de ore înainte de sosire


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol