28 septembrie 2022, 4:17

“Haosul din aeroporturi va dura ani”

Aeroporturi luate cu asalt de turiști, zboruri anulate, greve la diferite segmente ale zborurilor – de circa o lună haosul pare a se fi instalat în aeroporturi și în aer (pentru cine reușește să ajungă acolo).

Și, se pare că acest lucru va continua câțiva ani buni.

Michael O’Leary, șeful Ryanair și pionier al călătoriilor low-cost în Europa, a declarat că este probabil ca tarifele aeriene să crească în următorii cinci ani, deoarece zborurile au devenit „prea ieftine” pentru a mai face profituri, în condițiile în care costurile din industrie cresc vertiginos.

Avertismentul său a venit în contextul în care prețurile biletelor au crescut în Europa și în SUA, deoarece pasagerii s-au întors după blocajele cauzate de coronavirus, iar unele companii aeriene au redus capacitatea din cauza lipsei de personal.

Zborul a devenit prea ieftin

El a declarat pentru Financial Times: „A devenit prea ieftin pentru ceea ce este. Mi se pare absurd ca de fiecare dată când zbor la Stansted, călătoria cu trenul în centrul Londrei să fie mai scumpă decât biletul de avion”.

O’Leary a declarat că se așteaptă ca o combinație de prețuri ridicate ale petrolului și taxe de mediu să împingă tariful mediu Ryanair de la 40 de euro (34 de lire sterline) la 50-60 de euro pe termen mediu.

El a criticat, de asemenea, guvernul britanic și ceea ce a numit „dezastrul” Brexit, care a împiedicat companiile aeriene să recruteze cu ușurință lucrători europeni, agravând astfel deficitul de personal din această vară. „Aceasta este, fără îndoială, una dintre consecințele inevitabile ale dezastrului care a fost Brexit”, a spus el.

„Retragerea de pe piața unică, doar pentru ca ei să poată spune: „Am făcut Brexit” a fost culmea idioțeniei. Din acel moment, ei sunt idioți”.

Un val de anulări

Comentariile sale vin în contextul în care companiile aeriene se pregătesc să anunțe un nou val de anulări săptămâna viitoare.

Joi și vineri, pasagerii de la Heathrow s-au plâns de cozile lungi, de zborurile anulate și de bagajele pierdute, deoarece „intervențiile în program” și întreruperile de pe aeroporturile britanice au fost accentuate de grevele din Spania.

O’Leary

O’Leary este unul dintre primii șefi de companii aeriene care a avertizat cu privire la o creștere a tarifelor pe termen lung. Compania aeriană irlandeză își acoperise cea mai mare parte a necesarului viitor de combustibil pentru restul acestui an la 65 de dolari (54 de lire sterline) pe baril înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Cu toate acestea, șeful Ryanair crede în continuare că tarifele vor crește, deoarece se așteaptă ca prețul petrolului să rămână „structural mai mare” în următorii patru sau cinci ani, „până când ne vom putea dezlipi de petrolul și gazele rusești”. El a adăugat că se așteaptă ca anul viitor presiuni inflaționiste mai ample să afecteze industria aeronautică, inclusiv costurile cu personalul și taxele de control al traficului aerian, subliniind, de asemenea, creșterea taxelor de mediu, scrie The Guardian.

Foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol